AcasăNewsFMI preia bogățiile Africii! Prețul aurului, așteptat să explodeze

FMI preia bogățiile Africii! Prețul aurului, așteptat să explodeze

Marile crize nasc mari averi care ulterior vor sta la baza formării unor adevărate imperii. Profitând de lipsa de lichidități din prezent, Fondul Monetar Internațional s-a repezit în piață cu o ofertă „de nerefuzat” pentru cele mai sărace 25 de state din lume. Cu un împrumut de numai câteva milioane de dolari, firimituri pentru o asemenea instituție, FMI pune gheara pe bogățiile Africii – întreg continentul este acum dator bancherilor internaționali!

În schimbul banilor oferiți țărilor de pe continentul negru, Fondul va controla piața metalelor prețioase!

Directorul FMI, Kristalina Georgieva, a transmis într-un comunicat de presă că va oferi sprijin financiar pentru relaxarea datoriilor către 25 din cele mai sărace state ale lumii. Majoritatea, din Africa, unde aurul și diamantele dau sens vieții băștinașilor.

Sub pretextul că aceste țări trebuie să își poată concentra eforturile financiare asupra pandemiei de coronavirus, FMI a aprobat pe 13 aprilie un prim grup de 25 de „victime”. Este vorba, de fapt, despre o reeșalonare cu șase luni a datoriilor deja existente – ajutoare pentru acoperirea obligațiilor privind datoriile către FMI, cum a numit pachetul Georgieva.

Beneficiare sunt următoarele: Afganistan, Benin, Burkina Faso, Republica Centrafricană, Ciad, Comore, RD Congo, Gambia, Guineea, Guineea-Bissau, Haiti, Liberia, Madagascar, Malawi, Mali, Mozambic, Nepal, Niger, Rwanda, Sao Tome şi Principe, Sierra Leone, Insulele Solomon, Tadjikistan, Togo şi Yemen.

FMI are până la 14 miliarde de dolari pregătite să fie virate țărilor care vor și au nevoie de un împrumut. Fondul a bătut și la ușa Marii Britanii, căreia i-a oferit un pachet de 185 de milioane. Japonia a accesat și ea 100 de milioane de dolari, mai mult de gura lumii, scrie presa niponă.

Sesizând pericolul ca Africa să ajungă în totalitate pe mâna FMI, președintele Emmanuel Macron arată că și Franța are interese majore în regiune. Într-un interviu pentru Radio France Internationale, Macron spune că se impune un moratoriu asupra datoriei ţărilor africane, astfel încât statele sărace de pe acest continent să fie ajutate să traverseze pandemia de coronavirus.

Miercuri, în deschiderea reuniunii miniştrilor de Finanţe din G20, Macron i-a invitat pe aceștia să ia act de moratoriul său, în condiţiile în care pandemia de Covid-19 ameninţă să debordeze fragilele sisteme de sănătate ale statelor africane.

„Pe timp de criză, trebuie să lăsăm economiile africane să respire şi să nu percepem dobânzile de împrumut. Aceasta este o etapă indispensabilă şi cred că acesta este un progres formidabil. În fiecare an, o treime din ceea ce exportă Africa pe plan comercial serveşte la rambursarea datoriei sale. Este o nebunie! Şi această problemă s-a acutizat în ultimii ani. Trebuie în mod categoric să ajutăm Africa şi trebuie mai ales să o ajutăm pe plan economic”, a insistat Macron.

Așadar, FMI are concurență serioasă la halca africană. Iar China, deja un jucător puternic pe piața de acolo, doar a ridicat din sprâncene…

author avatar
Nicholas Cezar Redactor
1.026 afisari

5 COMENTARII

  1. Afghanistan,Tadjikistan nu sint in Africa bă ziariciule! Ai cam chiulit de la școală,dar tot ai ajuns bine!!

      • „25 din cele mai sărace state ale lumii. Majoritatea, din Africa…”
        Unde scrie prostilor că toate sunt din Africa?
        Majoritatea, chiorilor!
        Fu-va in cavitatea bucala de orbeți haștagieni ce sunteți!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger