AcasăNewsFMI cere Romaniei sa se indatoreze mai scump

FMI cere Romaniei sa se indatoreze mai scump

Recomandarile sefului Delegatiei FMI la Bucuresti, Erik de Vrijes, amaneteaza viitorul Romaniei

Ministerul Finantelor s-a imprumutat deja in acest an cu aproape 12 miliarde de euro si mai vrea sa vanda titluri de trezorerie de circa 900 de milioane de euro. FMI a sugerat guvernului sa  se imprumute mai scump, pentru ca asa ar obtine mai multi bani.

Recomandarile sefului Delegatiei FMI la Bucuresti, Erik de Vrijes, amaneteaza viitorul Romaniei

Ministerul Finantelor a anuntat ca, in aceasta luna, ar vrea sa vanda in Romania titluri de trezorerie in valoare de 3,3 miliarde de lei (aproape 900 de milioane de euro). Suma se adauga la cele aproape 12 miliarde de euro  imprumutate deja in acest an de Finante.  Cea mai recenta licitatie organizata de autoritati pentru vanzarea de titluri de stat a fost un semi-esec, in conditiile in care s-au oferit spre vanzare titluri in valoare de 2,5 miliarde de lei, dar s-au obtinut doar 1,4 miliarde de lei. Finantele au refuzat sa vanda la randamente mai mari de 5,91%.an,  desi cumparatorii doreau sa  achizitioneze titlurile la peste 6% pe an.

Instigare la imprumuturi paguboase

Problema este ca aceste titluri vin la scadenta in cateva luni sau in trei ori zece ani. In aceste intervale, statul a trebui sa stranga atatia bani de la romani incat sa returneze nu doar cele 12 miliarde de euro, cat reprezinta valoare nominala a titlurilor vandute doar in acest an, ci cu peste 60% mai mult, adica minimum 20 de miliarde de euro in total. Curios lucru, sau poate nu, noul sef al Delegatiei FMI la Bucuresti, Erik de Vrijer, a recomandat (a se citi a cerut) autoritatilor romane sa se imprumute mai scump,  pentru a avea bani suficienti pentru cheltuielile bugetare.  Lui de Vrijer ii da mana sa dea sfaturi paguboase, ca nu el plateste, ci urmatoarele generatii de romani.

author avatar
Arpad Dobre
506 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger