AcasăNewsFlotila F16, luata cu ochii inchisi

Flotila F16, luata cu ochii inchisi

Romania poate cere compensatii economice asa cum au facut si alte tari

Primul pas al modernizarii Fortelor Aeriene Romane s-a facut prin achizitionarea primelor sase avioane F16, din cele 12 mentionate in contract. Deocamdata, suntem pusi sa platim peste 600 de milioane  euro, pentru programul de instruire a pilotilor, mentenanta etc. De clauze offset auzit-a oare Ministerul Apararii?

Romania poate cere compensatii economice asa cum au facut si alte tari

Conform Legislatiei pentru achizitii in industria de aparare, respectivele contracte au clauze compensatorii(clauze offset), care stipuleaza ca tara cumparatoare de echipamente militare, Romania,  are dreptul sa ceara investitii companiilor din tara care le vinde, in valoare de 80% din sumei achizitiei.

Normal ar fi fost ca ministrul roman al apararii, Mihnea Motoc, sa explice, concret, daca tara noastra va folosi clauzele offset, si daca da, ce companii vor investi, de exemplu, in prima etapa – americanii de la Lockheed Martin, firme agreate de Ministerul Apararii din Portugalia? Daca exista un raport in acest sens, de ce nu este facut public? Dar cel al fregatelor cumparate, in 2003,  la mana a doua,  cu 116 milioane de lire sterline, de la BAE Systems?

Mai cu seama ca in Romania exista un Oficiu de Compensare pentru Achizitii de Tehnica Speciala, cu scopul ca banii cheltuiti in domeniul sigurantei nationale, sa se intoarca, prin contracte offset, in economia romaneasca, sub diferite forme: investitii, exporturi, subcontractari in economia romaneasca, venite din partea unor firme straine, transfer de tehnologie si chiar donatii.

author avatar
Tudor Borcea
2.152 afisari

1 COMENTARIU

  1. Mai Tudore…asta cu offsetul e grea de tot mai…stie cum e, muieti is posmagii ?..presupune munca, negocieri si iar munca. Si cand ma refer la munca nu este vorba de mersul la multinationala unde totul vine de-a gata doar executi. Ma refer la multinationala din Romania…
    Dar revenind. Offsetul nu este ce spui tu in prima frazam, si de aici apare prima complicatie…Trecand peste aspectele pur teoretice sa revenim la legislatie, asa in linii mari…Ordonanta si apoi legea au fost amputate din start; de MApN, MAI si Parlament. Astfel ca ca offsetul-prin lege-nu face parte din CRITERIILE- de castigare a licitatiei. Legislatia APROBATA de Parlament, care a amputat legislatia propusa, este cat se poate de slaba fiind apoi slabita de alte ordonante de urgenta, una din ele fiind data chiar de Guvernul Ciolos. Se prevede doar „obligativitatea” incheierii unui contract cadru de offset, la 60 zile dupa aprobarea contractului principal. Apoi vin ordonante de urgenta care aproba asa zisele „credite” imprmutate de la terti…te umfla rasul. Apoi vine ordonanta pe care ti-o vor arunca in fata „baietii destepti” care sunt in spatele oricarui guvern si care spune ca in contractele gov to gov-guvern la guvern-offsetul nu se aplica. Asa ca noi cumparand de la Guvernul Portugaliei 🙂 platim cu cash. Mai vrei sa te intristez ? la fel se vor cumpara si urmatoarele escadrile in asa fel incat Ro va plati CASH pentru 36 vechituri A/B Block 15 ( stii ce-i aia nu ? ) cat plateste Brazilia pentru 36 de Grippen cu full offset. Doar ca aia au industrie, au ambitie, au demnitate nu se tarasc. Sau cat Polonia pentru C/D Block 52. cu dublu offset facut chiar de LMT.Doar ca polonezii au negociat doi ani inainte de acordarea contractului..La noi cine vrei sa negocieze, Dusa inginer silvic, baiatul ala adus de la Agentia de Plati din Agricultura ca Sef la Armamente ? Si ca tot veni vorba, prin lege cei de la OCATS aveau 60 zile sa incheie contractul de offset pentru contractul de 100 si ceva de milioane de Euro pentru rachetele A/T Eurospike. Bineinteles ca nu se va face nici un offset cum nu s-a facut nici pana acum dar ar fi interesat de comparat cu ce au facut polonezii pentru un contract similar. Beggars will never be choosers, Tudore…

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger