AcasăNewsFiul cel mare al lui Stalin a murit intr-un lagar nazist, ucis...

Fiul cel mare al lui Stalin a murit intr-un lagar nazist, ucis de un gardian

Istoricii rusi considera ca au rezolvat unul dintre misterele istoriei, referitor la modul in care a murit Iakov Stalin, cel mai mare dintre fiii liderului sovietic Iosif Stalin: acesta ar fi fost ucis de un gardian nazist intr-un lagar de concentrare.

Conform unor documente de arhiva declasificate, Iakov Stalin ar fi fost ucis la sfarsitul anului 1943 de un gardian nazist, la lagarul de concentrare Sachsenhausen, dupa ce a refuzat sa se supuna ordinelor. Documentele afirma ca Iakov a fost capturat in iulie 1941 in timp ce comanda o baterie de tancuri. In perioada aprilie-iunie 1942, el a fost tinut la lagarul de concentrare din Hommelsburg, iar in martie 1943 a fost trimis la Sachsenhausen.

„El era foarte independent si rezervat acolo, aratandu-si in mod deschis dispretul fata de administratia lagarului”, a declarat pentru agentia RIA Novosti istoricul Mihail Zuev. Iakov a fost ucis in timp ce se plimba prin lagar. Gardianul i-a cerut sa se intoarca in cladire, dar el s-a apropiat de gard si a strigat spre gardian „Trage!”. Atunci, acesta l-a impuscat in cap.

Pana in prezent, au existat numeroase variante contradictorii privind moartea lui Iakov, inclusiv una potrivit careia s-ar fi sinucis.

author avatar
Ciprian Purice
640 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger