AcasăNewsFiscul iti poate stabili impozitul din oficiu

Fiscul iti poate stabili impozitul din oficiu

Taxele pot fi achitate online sau cu numerar, la casieriile administratiilor financiare

Daca nu ti-ai declarat singur impozitele, taxele si contributiile pe care le ai de achitat, ANAF are dreptul de a ti le stabili din oficiu, cu respectarea unor conditii.

FARA SCAPARE. Daca nu ti-ai platit la timp toate taxele datorate statului, Fiscul ti le calculeaza din oficiu

Stabilirea obligatiilor de plata se efectueaza pentru fiecare impozit, taxa sau contributie pentru fiecare perioada fiscala in care nu au fost depuse declaratii prin estimare, precizeaza portalul Avocatnet.ro.
Cuantumul impozitelor, taxelor si contributiilor se stabileste sub rezerva verificarii ulterioare.

Ce conditii trebuie indeplinite

Pentru a putea sa stabileasca din oficiu obligatiile de plata, Fiscul trebuie sa notifice mai intai contribuabilii care nu si-au depus declaratiile fiscale.
Concret, ANAF identifica contribuabilii care aveau obligatia declararii impozitelor. Apoi, ii notifica pe acestia in termen de 15 zile de la expirarea datei legale de depunere a declaratiilor fiscale. Dupa primirea instiintarilor, contribuabilii au la dispozitie 20 de zile sa depuna declaratiile si vor scapa de procedura de stabilire din oficiu a obligatiilor de plata.

Impunerea din oficiu in sistem automat

Dupa ce expira cele 20 de zile, organul fiscal va verifica daca pentru fiecare contribuabil cuprins in lista special intocmita si pentru fiecare impozit exista cel putin 4 declaratii fiscale in perioada supusa analizei. Suma stabilita din oficiu se calculeaza ca medie aritmetica a sumelor de plata reprezentand impozite, taxe sau contributii declarate de contribuabil in perioada supusa analizei, actualizata pentru fiecare an fiscal cu indicele anual al preturilor de consum.

Impunerea din oficiu pe baza analizei documentare

Aceasta se efectueaza pe baza documentelor si a informatiilor relevante pentru impunere, si anume:

– documente existente la dosarul fiscal al contribuabilului, referitoare la           perioade de raportare privind anul in curs sau anii anteriori;

–         declaratii fiscale, declaratii informative, fise fiscale, decizii emise de inspectia fiscala;

–          situatii financiar-contabile;

–         informatii de la terti, obtinute in baza protocoalelor de schimb de informatii incheiate de catre ANAF.

In cazul in care, in termen de 60 de zile de la data comunicarii deciziei de impunere din oficiu, contribuabilul depune declaratia fiscala privind obligatiile care au format obiectul deciziei, aceasta se desfiinteaza.

Conform Avocatnet.ro, fac exceptie de la stabilirea din oficiu a impozitului:

–         contribuabilii declarati inactivi;

–         contribuabilii care beneficiaza de regimul de declarare derogatoriu, pentru perioada pentru care acesta a fost aprobat;

–         obligatiile fiscale stabilite ca urmare a actiunii de inspectie fiscala;

–         persoanele fizice, pentru impozitul pe venit.

author avatar
National
605 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger