AcasăNewsFiscalitatea din Romania sperie banii strainilor!

Fiscalitatea din Romania sperie banii strainilor!

Nu stim cum sunt facute topurile astea, dar ultimul iesit pe piata ne contrariaza, nu altceva! Cica Romania este printre cele mai complicate tari din lume atunci cand vine vorba de contabilitate si fiscalitate. Mai, sa fie, si-atunci de ce se inghesuie alde Carrefour, Mega-Image, Ikea si alte corporatii gigant sa deschida sucursale pe banda rulanta in aceasta zona atat de oropsita?!

Intr-adevar, fiscalitatea din Romania sperie, dar sperie mai degraba banul din buzunarele investitorilor straini, care se grabesc sa externalizeze profitul de cum a inmugurit. Nu care cumva sa faca pui pe la noi, asa de repede ia drumul conturilor offshore! Unde in 2017 ne situam pe pozitia a 54-a in lume, in prezent suntem pe 17, un salt de 37 de pozitii, ceva de… speriat, nu-i asa? Vecini de clasament ne sunt venezuelenii falimentari ai controversatului Maduro, nicidecum prietenii bulgari, care se lauda cu cea mai simpla fiscalitate din Europa Centrala si de Est.

China, bau-bau

Sa vezi si sa nu crezi, dar cel mai grav e in China, noul lider al ierarhiei. Zic specialistii ca Brazilia si Turcia merita sa completeze podiumul, caci si ele au o fiscalitate ingrozitoare, asta desi prima este o superputere in America de Sud, iar a doua negociaza de pe picior de forta aderarea la Uniunea Europeana.

Franta si Italia, in Top 10

Sa nu ne fie rusine, doar si altii mai au legi fiscale intortocheate. Este cazul Frantei si a Italiei, ca sa nu mai pomenim de Rusia lui Vladimir Putin, toate trei prezente in Top 10. E clar, „Batranul continent” chiar nu e un loc simplu in care sa faci afaceri! Interesant ce spune acest clasament, doar tocmai ce presedintele Emanuel Macron si administratia sa au declansat un amplu proces de simplificare pro-business a fiscalitatii franceze. Romania este, insa, unul dintre cele mai complicate state din regiune. Astfel, din Europa Centrala si de Est, zona in care Romania concureaza pentru atragerea de investitii, doar Croatia (12), Albania (14) si Belarus (15) se afla mai sus in top-ul complexitatii fiscale. Realizat de compania internationala TMF Group (7000 de angajati la nivel mondial), studiul are la baza analiza unor aspecte ce tin de contabilitate si conformare fiscala din 94 de jurisdictii la nivel global. La 74 de intrebari detaliate despre jurisdictia in care lucreaza au avut de raspuns expertii TMF, iar intrebarile au vizat in principal elemente ce tin de conformare, taxe, raportare si contabilitate.

author avatar
Cristina Elvira
194 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger