AcasăNewsFinantele aduna bani pentru plata ratelor la FMI

Finantele aduna bani pentru plata ratelor la FMI

Ministrul Finantelor, Florin Georgescu, vrea sa obtina in aceasta luna 3,1 miliarde de lei de la banci

Ministerul de Finante va lansa in aceasta luna opt emisiuni de certificate de trezorerie si titluri de stat si vrea sa se imprumute de la banci cu 3,1 miliarde de lei. Finantele incep sa adune bani pentru achitarea imprumutului de la FMI.

Ministrul Finantelor, Florin Georgescu, vrea sa obtina in aceasta luna 3,1 miliarde de lei de la banci

Statul incepe sa se imprumute de la banci chiar de astazi, printr-o emisiune de certificate de trezorerie de 500 de milioane de lei, cu scadenta la un an. Pe 6 decembrie urmeaza doua emisiuni de obligatiuni de stat, de 100 de milioane de lei/15 ani, respectiv de 400 de milioane de lei/doi ani. Pe 10 decembrie, se va lansa o alta emisiune de certificate de trezorerie, de 500 de milioane de lei/un an. Finantele organizeaza pe 13 decembrie  o noua licitatie pentru doua emisiuni de obligatiuni de stat, prima, de 200 de milioane de lei/cinci ani, iar a doua, de 400 de milioane de lei/doi ani. Statul mai scoate la vanzare in acest an certificate de 700 de milioane de lei si obligatiuni de 300 de milioane de lei. O buna parte din aceste sume se transforma, prin operatiuni specifice ale BNR, in valuta pentru achitarea ratelor la FMI.

Scadente

Reamintim ca, in 2009, Romania a imprumutat de la FMI 10 miliarde de euro, suma care, cu dobanzi, urca la 13 miliarde de euro. Plata ratelor a inceput din acest an, iar pana pe 31 decembrie 2012 vom plati 1,7 miliarde de euro. Pentru 2013, Romania are de achitat peste 5,2 miliarde de euro, in 2014 – 4,85 de miliarde de euro, urmand ca pana in 2016 sa mai achitam aproximativ 1,7 miliarde de euro.

author avatar
Arpad Dobre
106 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger