AcasăNewsFinantari nerambursabile de 100.000 de lei pentru tinerii patroni

Finantari nerambursabile de 100.000 de lei pentru tinerii patroni

Tinerii pot solicita finantare pentru activitati de productie, servicii sau comert

Tinerii antreprenori pot solicita imprumuturi nerambursabile de pana la 100.000 de lei si credite cu dobanda avantajoasa, garantata de stat, in cadrul Programului START.

Tinerii pot solicita finantare pentru activitati de productie, servicii sau comert

Astazi este ultima zi de inscriere online in program, iar finantarea se va desfasura prin CEC Bank, institutie desemnata ieri de catre Ministerul Economiei sa puna la dispozitia antreprenorilor eligibili sumele solicitate. Programul START este destinat dezvoltarii abilitatilor antreprenoriale in randul tinerilor cu varste de maximum 35 de ani si facilitarea accesului la finantare, prin care sunt acordate finantari nerambursabile.

Conditii de baza

Practic, prin Programul START se finanteaza planuri de afaceri, iar finantarile nerambursabile pot acoperi maximum 70% din valoarea cheltuielilor eligibile aferente proiectului, dar nu mai mult de 100.000 lei/beneficiar. La aceasta suma se adauga un credit bancar, reprezentand minimum 30% din valoarea cheltuielilor eligibile aferente proiectului, dar nu mai mult de 50.000 lei/beneficiar. Beneficiarii vor primi garantii de la Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM pentru 80% din valoarea creditului si o perioada de gratie de maximum 12 luni.

Criterii de participare

Pot intra in program microintreprinderile, intreprinderile mici si mijlocii, cu capital social integral privat si care nu au beneficiat de alocatie financiara nerambursabila in cadrul programului in anii anteriori. De asemenea, aceste entitati nu trebuie sa aiba  asociati, actionari sau administratori care detin sau au detinut calitatea de asociati/actionari/administratori ai altor societati comerciale care au beneficiat de alocatie financiara nerambursabila in cadrul programului in anii anteriori. Totodata, la data completarii online a planului de afaceri, companiile participante trebuie sa aiba cel mult doi ani de la inregistrarea la Registrul Comertului, iar obiectul de activitate pe care acceseaza fondurile trebuie sa fie eligibil in cadrul programului. Atentie! Asociatii, actionarii sau administratorii care detin mai multe societati comerciale pot aplica in cadrul programului doar cu o singura societate comerciala.

Costuri

Tinerii antreprenori pot primi pana la 100.000 de lei din suma solicitata, restul urmand a fi acoperit prin credite cu dobanda subventionata si garantata de stat. Astfel, CEC Bank va acorda credite in lei, cu o dobanda variabila compusa din ROBOR (rata dobanzii la imprumuturi pe piata interbancara romaneasca) la sase luni + trei puncte procentuale, actualizata semestrial. In prezent, ROBOR la sase luni este de 4,09%, iar dobanda finala va fi de aproximativ 7% pe an. Detalii, pe site-ul Agentiei pentru Implementarea Proiectelor si Programelor pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii (aippimm.ro), de unde se pot descarca o serie de documente, inclusiv un model de plan de afaceri.

author avatar
Arpad Dobre
468 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger