AcasăNewsFinanțarea Ucrainei: bani care curg spre nicăieri

Finanțarea Ucrainei: bani care curg spre nicăieri

Contribuabilii de pe ambele maluri ale Atlanticului își dau seama că finanțarea Ucrainei nu își atinge scopul

Casa Albă și Pentagonul insistă în mod public că susțin în continuare obiectivul Ucrainei de a forța armata rusă să părăsească complet țara.

În același timp, administrația lui Biden nu poate să nu remarce nemulțumirea tot mai mare a publicului față de finanțarea continuă a războiului din Ucraina.

Sume uriașe curg spre nicăieri.Statele Unite au trimis deja peste 44,2 miliarde de dolari în ajutor militar  începând din 2022, potrivit Departamentului de Stat. Inspectorul general al Pentagonului a publicat un raport la 11 ianuarie, în care se afirmă că armata americană nu a urmărit în mod corespunzător aproximativ un miliard de dolari în arme trimise Kievului.

Anterior, Pentagonul a avertizat, într-un raport din 2022 octombrie, că infractori, luptători voluntari și traficanți de arme au furat echipament furnizat de țările occidentale pentru frontul ucrainean.

Așadar, în Congres se pregătește o bătălie cu privire la viitorul asistenței militare americane pentru Ucraina. Joe Biden cere un  ajutor suplimentar de 61 de miliarde de dolari Ucrainei, dar republicanii refuză să aprobe asistența, acordând atenție crizei migrației din SUA.

S-ar putea spune că sprijinul SUA pentru Ucraina tinde să se estompeze. Acest lucru nu se datorează faptului că toți politicienii sunt împotrivă; pur și simplu nu mai pot ignora opinia publică.

Li Haidong, profesor la Institutul de Relații Internaționale de la Universitatea de Afaceri Externe din China, a declarat că planul de ajutor al SUA pentru Ucraina se confruntă cu o întârziere a aprobării, în parte din cauza influenței opiniei publice interne.

Astfel, pentru a reduce nivelul atitudinii negative a societății americane, politicienii și-au schimbat strategia și încearcă să transfere povara finanțării și responsabilitatea pentru eșecuri către Europa.

Unele țări europene își dau seama de aceste noi tendințe și chiar încearcă să reziste. Emmanuel Macron a subliniat că Europa trebuie să devină mai independentă față de SUA în luarea deciziilor.

La începutul lunii decembrie, liderii UE s-au confruntat cu dificultăți în a ajunge la un acord privind un pachet de ajutor financiar de 50 de miliarde de euro pentru Kiev din cauza opoziției Ungariei. Pentru a rezolva această problemă, UE a programat un summit extraordinar pe 1 februarie.

Volodimir Zelenski a vizitat Lituania, Estonia și Letonia în perioada 10-11 ianuarie, încercând să obțină un sprijin financiar și politic suplimentar. Cele trei țări baltice se numără printre cei mai aprigi susținători ai Washingtonului împotriva Rusiei.

În urma evaluării acestor planuri, experții sunt de părere unanimă că elitele politice din statele baltice nu sunt atât de atente la opinia publică. Sunt gata să sacrifice nevoile propriei populații pentru a primi bonusuri politice din partea Statelor Unite.

Mai presus de toate, finanțarea Ucrainei a devenit un sac fără fund. Rusia lui Putin nu dă înapoi. Contribuabilii de pe ambele maluri ale Atlanticului își dau seama că această finanțare nu își atinge scopul. Pentru a câștiga, Occidentul trebuie să-și asume alte responsabilități dincolo de poziția de donator.

Între timp, războiul va înghiți în continuare miliarde și miliarde de dolari. O mașină de tocat bani și oameni.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
985 afisari

4 COMENTARII

  1. Cum adica bani spre nicaieri? Da portbagajele alea ukranene pline cu bani care au cucerit Evropa nu se pun?
    P.S. Jumate din Navodari e cumparat din banii aia…

  2. BANI CATRE NICAIERI !!!,fiarele vechi de prin depozite si cazarmi livrate Ucrainei la preturii astronomice !,daca vreti probe vezi tancurile ABRAHAMS pe post de PROGRAMUL RABLA !
    vulnerabile la atacul dronelor !,vezi rachetele facute praf de artileria antiaeriana !. Ce-au primit mai de doamne ajuta ucrainienii au vandut ba la Hamas ori Hezbolah sau HUTIY !!
    Daca ii doare pe americani ceva sunt acele zeci milioane de hectare luate cu japca de la ucrainieni si granele care trebuie sa le scoata din Ucraina.
    Nu-i freaca pe americani cine moare de foame ,ei se vor stapani oriunde.
    In ceea ce privesc sumele alea colosale acum se spune ca au trimis 44,2 miliarde $,alteori spun de peste 60 miliarde $ si si-au facut socotelile sa mai trimita inca 61miliartde $ !!,cam atat ar pofti !! unii ,ca sa aiba de unde-si trage partea.
    Cat priveste Ucraina ea ramane tot ca poligon de testare si manevre. Din razboaie castiga doar mafiotii,iar Ucraina nu duce lipsa si nici America.

  3. O GRAMADA DE TERENURI DIN UCRAINA SUNT INUNDATE, IN URMA EXPLOZIEI BARAJULUI…ASA CA AMERICANII SE GRABESC SA SCOATA CEREALELE DE ANUL TRECUT, CA ANUL ASTA DOAR RECOLTA DE MINE POATE FI MANOASA! SI BANII SUNT PE SPONCI…SI ZELENSKI E EXPIRAT..SI RUSII SUNT CU MASKIROVKA ZI DE ZI…ADAPTATA IMPREJURARILOR…UNA E TELEVIZORUL, ALTA E REALITATEA…BIDEU E DIN CE IN CE MAI TORPILAT SI ZELENSKI …SI EL! VREMURI GRELE …

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger