AcasăNewsFinancial Times: Romania se lupta cu demonii comunisti

Financial Times: Romania se lupta cu demonii comunisti

Financial Times crede ca lupta pentru putere de la Bucuresti a relevat continuitatea fostei elite comuniste in Romania.

Instabilitatea de pe scena politica romaneasca ar fi reaprins dezbaterea cu privire la extinderea UE intr-o directie nesigura, catre Est.

„O incurcatura balcanica”

Demoni. Financial Times face o analiza dupa analistii romani

Neil Buckle, de la Financial Times, si-a intitulat articolul „Romania, o incurcatura balcanica”, tinand cont nu de controversele geografice – in mod normal Romania plasandu-se in afara zonei cu pricina – ci doar de comportamentul zbuciumat al policienilor. Si Buckley a avut rabdare s-o ia din 1989 si pana la criza din prezent, „care are loc dupa derapajele premierului ungar Viktor Orban cu privire la instituirea unei ordini constitutionale si care releva cum unele foste state din blocul estic continua sa se lupte cu demonii din perioada comunista”.  Buckley crede ca extinderea UE in 2007 a fost o greseala, pentru ca „nu se pot transforma culturi politice peste noapte” pe baza unor „progrese democratice obtinute cu greu, care pot aluneca oricand inapoi”. Cum s-ar intampla acum, de exemplu!

Legatura dintre politica si bani

Criza actuala este privita ca un rezultat al luptei impotriva coruptiei, demarata greu in Romania, si care vizeaza legatura dintre politica si bani, o caracteristica a perioadei  postcomuniste, mai ales in Balcani. Buckley admite ca au mai fost confruntari in Europa intre un presedinte care sustine austeritatea si un guvern care vrea sa stimuleze crearea de locuri de munca si crestere economica, dar in Romania se petrece „in contextul unei culturi politice nearticulate”.  Iar viitorul e la fel de nesigur ca prezentul. Chiar asa se vede Romania din afara? Poate ca nu, pentru ca Financial Times citeaza analisti din Romania!

author avatar
Adina Mutar
380 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger