AcasăNewsFinancial Times: Justitia romaneasca, buba din capul UE

Financial Times: Justitia romaneasca, buba din capul UE

Coruptia extinsa si justitia corupta sunt principalele probleme care greveaza procesul de integrare europeana al Romaniei. Aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen ar putea fi mai degraba o chestiune de ani decat de luni, deoarece increderea necesara in instantele judiciare „nu exista acum”,  afirma surse diplomatice de la Bruxelles citate de Financial Times.

„Increderea in instantele judiciare, necesara pentru extinderea Schengen, prin aderarea Romaniei si Bulgariei, nu exista acum. Va fi o chestiune de ani, mai degraba decat de luni, pana cand aceste tari vor adera la Schengen„, ar fi declarat, potrivit Financial Times, surse diplomatice de la Bruxelles. Perspectivele Romaniei si Bulgariei de intrare in zona libera de circulatie europeana scad pe masura ce guvernele celorlalte state membre UE insista pentru imbunatatirea sistemului judiciar si lupta impotriva coruptiei.

Aceeasi cauza sta si la baza amanarii integrarii Croatiei in Uniunea Europeana. Multe dintre statele membre UE se tem sa nu le vina pe cap un nou caz similar Bulgariei sau Romaniei, care au promis multe in procesul de negociere, dar au indeplinit putine. De altfel, ministrul de Externe olandez, Uri Rosenthal, a spus raspicat ca trebuie trase toate invatamintele din extinderile anterioare. „O evaluare a situatiei existente nu este suficienta. Trebuie sa ne asiguram ca reformele sunt ireversibile, iar acest lucru necesita un sistem de monitorizare care sa functioneze pana la aderare. Vrem o polita de asigurare puternica”, a spus el.

 

 

author avatar
A.P. Redactor
415 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger