AcasăNewsFinancial Times avertizeaza: adio Schengen, drept de vot si bani de la...

Financial Times avertizeaza: adio Schengen, drept de vot si bani de la UE pentru Romania

Parlamentul european ar putea adopta sanctiuni dure pentru Romania

Efectele a ceea ce presa internationala numeste „instabilitate politica la Bucuresti” continua sa greveze asupra economiei  si relatiilor Romaniei cu strainatatea. Cursul valutar a depasit ieri 4,52 lei/euro.

Parlamentul european ar putea adopta sanctiuni dure pentru Romania

Analistii estimeaza sanctiuni economice si politice din partea UE pentru Romania. Financial Times (FT) avertizeaza ca instabilitatea politica din Romania va fi dur sanctionata de autoritatile de la Bruxelles. Asa cum arata si ministrul german de externe, Guido Westerwelle, liberul acces in Spatiul Schengen (un „obiectiv scump al Bucurestiului”, potrivit FT) ar putea fi blocat. In plus, Romaniei i-ar putea fi taiate si fondurile structurale (din care, oricum, s-au accesat sume derizorii, dar erau bune si acelea) si, mai rau, i s-ar putea retrage si dreptul de vot ca stat membru. Potrivit FT, ridicarea dreptului de vot  „este considerata o optiune «nucleara»”, care nu a fost luata nici cand premierul Ungariei, Victor Orban, a incalcat flagrant Tratatul UE.

Investitorii – speriati, leul – depreciat

Presedintele Consiliului Investitorilor Straini (CIS) din Romania, Steven van Groningen,  nu vede cu ochi buni evolutia politicii de la Bucuresti.  „Actiunile clasei politice din aceste zile aduc noi incertitudini si au ca efect scaderea increderii consumatorilor si investitorilor. Lipsa de stabilitate si predictibilitate sunt bariere importante pentru  investitori, iar acestea pot produce efecte cu atat mai grave acum, cand Romania are atata nevoie de capital”, a avertizat Groningen. Colac peste pupaza, moneda nationala a inregistrat ieri un nou maxim istoric, de peste 4,52 delei/euro,  ceea ce va scumpi si mai mult viata romanilor.

author avatar
Arpad Dobre
448 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger