AcasăNewsFinancial Times arata de ce este obligata Grecia sa falimenteze in zona...

Financial Times arata de ce este obligata Grecia sa falimenteze in zona euro

Haosul din Grecia se poate generaliza in intreaga Europa

Grecia poate falimenta in interiorul zonei euro sau in afara ei. In acest ultim caz, efectele vor fi catastrofale pentru Europa, in special, si pentru intregul mapamond, in general.

Haosul din Grecia se poate generaliza in intreaga Europa

Diferenta dintre falimentul in zona euro  si cel din afara ei este crucial, sustine analistul Robert Jenkins in  Financial Times. El propune un scenariu departe de a fi iluzoriu, dimpotriva, extrem de realist, care are in vedere ipoteza ca Grecia renunta la euro.  Analistul avertizeaza ca aceasta optiune poate face ca  Europa sa se trezeasca in cel mai negru cosmar: sistem bancar inexistent, economie ca dupa un razboi atomic, pauperizare, foamete, haos. Iata care sunt, in viziunea analistului, cele sase trepte ale trecerii de la panica la agonie:

Guvernul grec decide abandonarea euro. Apar zvonuri, apoi grecii se reped la banci sa-si scoata economiile in euro.  Banii se termina repede, firmele creditoare straine nu mai  ofera imprumuturi, iar bancile se inchid una cate una.

In urma acestei noi crize, guvernul grec anunta revenirea la drahma greceasca. Datoria publica a Greciei se denomineaza in noua moneda, care, fara sprijin valutar extern, se devalorizeaza repede. Preturile o iau razna, inflatia explodeaza.

Apar probleme si in sectorul bancar privat. Sucursalele bancilor straine din Grecia trebuie sa recupereze creditele date in euro, dar cum, in drahme (si la ce curs) sau in euro? In ambele cazuri, atat banca-mama, cat si subsidiara vor suferi pierderi mari.

Grecia ”contamineaza” si alte state europene. Portughezii isi vor scoate banii de la banci, de teama ca se va reintroduce  escudo. Capitalurile vor parasi tara, iar exemplul Portugaliei va fi urmat si de alte state de la Mediterana, dar si de Irlanda.

Schimburile comerciale dintre bancile europene  vor inceta, bancile-mama nu vor mai finanta sucursalele din alte state, inclusiv cele din Romania se vor inchide. Urmare a migrarii masive a capitalurilor catre Elvetia, aceasta tara va impune dobanzi penalizatoare la depozitele non-rezidentilor.

Economia europeana va intra in agonie.  Nicio banca nu va mai oferi niciun imprumut, deoarece aceste institutii vor fi inchise.  Colaps economic total.

Desi pare un scenariu apocaliptic, el poate deveni cutremurator de real, dar numai daca Grecia decide sa abandoneze euro si sa falimenteze pe cont propriu.

author avatar
Arpad Dobre
478 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger