AcasăNewsFinal de război: China a zdrobit Hong Kong-ul

Final de război: China a zdrobit Hong Kong-ul

Secretarul de stat american Mike Pompeo a declarat că Hong Kong nu mai operează autonom de la Beijing. Congresul Naţional al Poporului – CNP, organul legislativ din China – a adoptat controversata lege a securităţii naţionale pentru Hong Kong, o măsură care anulează de fapt politica continentală chineză “o țară, două sisteme”.

Reglementarea a declanşat noi proteste în Hong Kong şi a provocat reacţii critice din partea Statelor Unite, care consideră că Beijingul afectează astfel statutul de centru financiar internaţional al fostei colonii britanice. Această lege trebuie „să prevină, să oprească și să pedepsească orice acțiune care amenință grav securitatea națională, cum ar fi separatismul, subversiunea, pregătirea sau comisia de activități teroriste, precum și activitățile forțelor străine care constituie ingerințe în afaceri”. De asemenea, se menționează autorizarea  agențiilor guvernamentale centrale chineze să înființeze birouri naționale de securitate în Hong Kong. Pompeo a certificat în Congres că administrația Trump nu mai consideră Hong Kong ca regiune autonomă a Chinei, o acțiune care pune în pericol statutul special al orașului în conformitate cu legislația americană, care l-a ajutat să se mențină  destinație pentru comerț și investiții. „Decizia dezastruoasă de la Beijing este doar cea mai recentă dintr-o serie de acțiuni care subminează în mod fundamental autonomia și libertățile Hong Kong-ului și promisiunile proprii ale Chinei față de această regiune în conformitate cu Declarația comună sino-britanică, un tratat internațional depus de ONU”, a declarat șeful diplomației americane. Washingtonul a solicitat o reuniune a Consiliului de Securitate a ONU, dar Beijingul a refuzat. „Este vorba despre o problemă mondială urgentă cu implicaţii pentru pacea şi securitatea internaţională. China a refuzat ca această reuniune virtuală să aibă loc”, a precizat misiunea americană, criticând o lipsă de „transparenţă şi de responsabilitate internaţională pentru acţiunile sale”. “Legislaţia privind securitatea naţională pentru Hong Kong ţine doar de afacerile interne ale Chinei” şi „nu are nicio legătură cu mandatul Consiliului de Securitate”, a reacționat ambasadorul chinez la ONU, Zhang Jun. Întrebat despre posibile represalii ale SUA cu privire la legislația de securitate, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez, Zhao Lijian, a declarat că China va lupta împotriva a ceea ce el a numit „imixtiune externă eronată în afacerile Hong Kong”. Parlamentarii americani au adoptat o lege în 2019 pentru a sprijini protestatarii pro-democrație din Hong Kong, dar au impus ca orașul să rămână autonom și capabil să își mențină statutul separat cu SUA în scop comercial și politic. Acesta este acum în pragul prăbușirii.

Mingea e la Trump

Consiliul pentru democrație din Hong Kong, cu sediul la Washington, a lăudat decizia lui Pompeo și a cerut lui Trump „să marșeze imediat și să elibereze toate resursele și instrumentele disponibile pentru a preveni moartea Hong Kongului ca oraș liber și global”. „Președintele va decide exact ce acțiuni va lua guvernul american”, a declarat David Stilwell, secretarul de stat adjunct pentru Asia. El a vorbit despre represalii economice, sancțiuni vizate sau interdicții la intrarea în Statele Unite. Inițiativa administrației Trump este susținută dincolo de partea republicană. „Statele Unite trebuie să se pronunțe împotriva represiunii Chinei asupra Hong Kongului”, a declarat echipa de campanie a lui Joe Biden, rivalul democrat al lui Trump la alegerile prezidențiale din noiembrie, salutând anunțul făcut de Mike Pompeo. Cu toate acestea, măsurile puternice ale lui Trump ar putea avea consecințe negative pentru aproximativ 85.000 de cetățeni americani care locuiesc în Hong Kong, precum și pentru cele peste 1.300 de companii americane care operează acolo. Aproape fiecare firmă financiară majoră din SUA are o prezență în Hong Kong, cu active de sute de miliarde de dolari în gestiune. În plus, exporturile din Hong Kong s-ar putea confrunta brusc cu aceleași taxe pe care Trump le-a impus mărfurilor chineze în valoare de peste 350 de miliarde de dolari dacă fosta colonie britanică nu mai este tratată ca o regiune autonomă separată. În funcție de următorii pași ai lui Trump, Hong Kong ar putea ajunge „chiar în linia de tragere” a războiului comercial SUA-China, a declarat Nick Marro, analist global al comerțului pentru Economist Intelligence Unit. China ar putea riposta împotriva companiilor americane, plasându-le pe o „listă de entități nesigure” pentru a restricționa schimburile comerciale sau aruncând alte obstacole, cum ar fi întârzierile în acordarea licențelor. Instituțiile financiare americane, care au încercat să-și extindă cota de piață în China pe fondul recentelor liberalizări politice, ar putea de asemenea să fie  „o țintă atractivă”. Schimbări de anvergură ale statutului Hong Kong ar avea   implicații grave pentru afacerile americane, în special pentru cei cu operațiuni comerciale situate acolo, a declarat Camera de Comerț a SUA. “În timp ce Statele Unite au sperat cândva ca un Hong Kong liber și prosper să ofere un model pentru China autoritară, acum este clar că China modelează Hong Kong după sine”, a spus Pompeo.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
999 afisari
Zenville

Ultimele știri

Alege ce cumperi: mielul de Paşte 2024 sau un kilogram de cireşe? Ambele sunt aproape imposibil de achiziţionat. Au preţuri prohibitive!

Cireşele de import, desigur, arată delicios pe tarabă, dar pofticioşii doar le privesc deocamdată, din cauza preţului.Vestea bună este că în două săptămâni vor...

Teribilism fără margini. Tânăr filmat când era tras de o mașină, pe o saltea/Imaginile, în atenția polițiștilor – VIDEO

Teribilism al unor tineri, în Baia Mare. Imaginile filmate în plină stradă, cu „aventura” care s-a vrut a fi fost distractivă, dar care ar...
proger