AcasăNewsFilmul accidentului din Muntii Apuseni. Copilotul, primul care a anuntat caderea avionului

Filmul accidentului din Muntii Apuseni. Copilotul, primul care a anuntat caderea avionului

(sursa foto: Facebook/Marius Pop)

Raportul privind accidentul aviatic de la Cluj, intocmit de vicepremierul Oprea si prezentat, miercuri, de Guvern, scoate la iveala detalii nestiute pana la aceast moment, cu privire la tragedia din Muntii Apuseni.

sursa foto FacebookMarius Pop

Astfel, primul care a anuntat faptul ca aparatul de zbor tip BN 2 a aterizat fortat intr-o zona montana inalta, a fost copilotul, Razvan Petrescu. Documentul oficial, intocmit pe baza unor informatii oferite de ministerele de Interne, al Transporturilor, Apararii Nationale, Sanatatii, precum si de Serviciul de Telecomunicatii Speciale, si care scoate la lumina sirul evenimentelor de luni dupa-amiaza, evidentiaza faptul ca primul care a sunat, pentru a semnala problemele aparute la parcursul avionului, a fost insusi copilotul.

Acesta s-a sunat tatal, anuntand ca avionul a aterizat fortat si ca, in urma accidentului, are ambele picioare rupte. S-a intamplat luni, cu putin dupa ora 4 dupa-amiaza. „In jurul orei 16.01 copilotul RAZVAN PETRESCU l-a sunat pe tatal lui si i-a spus ca au aterizat fortat, intre Pestera Scarisoara si localitatea Belis, ca toti sunt in viata si ca el are picioarele rupte”, se precizeaza in raportul citat.

Conform documentului intocmit de vicepremierul Oprea, medicul Radu Zamfir, de la Spitalul Fundeni, a vorbit apoi cu membrii Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta (IGSU). Doctorul a suferit rani mai putin grave, comparativ cu ceilalti trei medici aflati in avion, motiv pentru care a incercat sa-si ajute colegii, dar si tanara studenta aflata in aparatul de zbor, precum si pe pilotul Adrian Iovan si pe copilotul Petrescu. Apoi a anuntat accidentul.  „La ora 16.05, secretarul de stat dr. Raed ARAFAT – l-a informat despre accident, prin SMS, pe inspectorul general al IGSU – general de brigada Ion BURLUI, ca urmare a convorbirilor telefonice purtate intre dr. Zamfir – membru echipa aeronava, dr. Irinel Popescu (Spitalul Fundeni) si dr. Zota (Agentia Nationala de Transplant)”, se mai arata in comunicat.

Citeste si:

Un minut mai tarziu, potrivit documentului prezentat pe site-ul Executivului, „Zamfir (pasager in aeronava) a fost contactat telefonic de catre inspectorul general al IGSU pentru informare preliminara privind starea victimelor si locul accidentului. Doctorul Zamfir a furnizat reperele vizualizate pe ecranul radar al aeronavei (Pestera Scarisoara, localitatea Belis) si a  efectuat evaluarea primara a victimelor si acordarea primului ajutor”.

Va amintim ca un avion care transporta un echipaj medical, format din doctori de la trei spitale buurestene – Fundeni, Elias si „Sfanta Maria” – un medic din Oradea, dar si o tanara studenta la medicina, din Bucuresti, impreuna cu pilotul Adrian Iovan si un tanar copilot, a aterizat fortat intr-o zona montana de la limita judetelor Cluj si Alba. Accidentul a avut loc luni, in jurul orei 16, dar salvatorii – echipe de jandarmi, salvamontisti, dar si localnici si padurari – au ajuns la victime abia dupa aproape cinci ore. Din nefericire, pilotul Adrian Iovan, cat si tanara studenta, Aurelia Ion, au murit, din cauza ranilor, dar si a frigului, dupa cum s-au pronuntat legistii.

Citeste si:

768 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger