AcasăNewsFilmare cu o operațiune a serviciilor secrete ruse în Serbia

Filmare cu o operațiune a serviciilor secrete ruse în Serbia

The New York Times titra, luna trecută, că o unitate specială a serviciilor secrete ruse a lansat o serie de operațiuni în toată Europa, inclusive în Republica Moldova. Și iată că exisă și dovezi în acest sens, un filmuleț cu o operațiune a oamenilor lui Putin din Serbia apărând deja pe internet.

„Prima dată, a fost o campanie pentru destabilizare în Republica Moldova, urmată de otrăvirea unui traficant de arme în Bulgaria şi de o tentativă eşuată de lovitură de stat în Muntenegru. Anul trecut, a fost o tentativă de asasinare a unui fost spion rus în Marea Britanie prin utilizarea unei substanţe neurotoxice. Deşi aceste operaţiuni păreau specifice serviciilor de informaţii ruse, autorităţile le-au considerat iniţial drept atacuri izolate, fără legături între ele”, mai menționează cotidianul.

Acum, apare pe YouTube un video cu o operațiune a serviciilor de informații ruse în Serbia. În respectiva filmare, un colonel GRU – Direcția Principală de Informații a Rusiei – își plătește agentul aflat sub acoperire. Iar acesta este un oficial sârb de rang înalt. GRU este agenția de informații militare externe a statului major al Forțelor Armate ale Federației Ruse. Strategii militari și analiștii consideră că apropierea Serbiei de Rusia nu este doar o ipoteză fără acoperire, iar consecințele pe termen lung trebuie anticipate și analizate în profunzime. Există semnale serioase că se fac mutări importante la nivel geopolitic, iar filmarea ”urcată” pe YouTube este încă o dovadă în acest sens. Imaginile îl arată pe un colonel rus (GRU) –  Georgy Viktorovich Kleban – în momentul în care își plătește agentul sub acoperire, un oficial sârb de rang înalt care se află în slujba agenției de informații externe a Rusiei. Apropierea Serbiei de Rusia, alarmantă pentru unii analiști, a fost confirmată, chiar în luna octombrie, de exerciții militare comune efectuate de cele două țări. Iar desfășurarea impresionantă de forțe a avut loc chiar lângă granița României. Un batalion de sisteme de apărare anti-rachetă S-400 şi o baterie antiaeriană Panţir-S au fost transferate în Serbia pentru a lua parte la exerciţiile militare sârbo-ruse, „Scutul slav-2019“, a anunţat joi, 24 octombrie, Ministerul rus al Apărării.

author avatar
A.P. Redactor
1.193 afisari

2 COMENTARII

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger