AcasăNewsFetita de opt ani CONDAMNATA sa stea acasa: REFUZATA de scolile din...

Fetita de opt ani CONDAMNATA sa stea acasa: REFUZATA de scolile din Capitala!

Cazul unei fetite de opt ani, cu grave dizabilitati, a ajuns in atentia Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti, dupa ce trei scoli au refuzat inscrierea ei, conducerea uneia dintre ele motivand ca „politica” scolii nu permite incadrarea unui semenea copil.

„Alexia are opt ani si trei luni si este diagnosticata cu tumoare hipotalamica cu metastaze spinale, operata in urma cu patru ani, fiind incadrata in gradul grav de dizabilitate. In ciuda diagnosticului, si prin eforturi uriase ale parintilor, in prezent micuta se afla la un nivel de dezvoltare mentala in jurul varstei de 6-7 ani, fiind verbala si independenta in mare parte a activitatilor sociale”, se arata intr-un comunicat de presa remis, luni, de Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilitati.

In prima faza, parintii fetitei s-au adresat, conform legii, Centrului Municipiului Bucuresti de Resurse si Asistenta Educationala (CMBRAE), au precizat reprezentantii ONG-ului, adaugand: „Acesta avea obligatia de a emite o orientare scolara a micutei catre scoala de masa sau catre scoala speciala”.

„CMBRAE a evitat sa realizeze orientarea, transferand responsabilitatea asupra mamei de a identifica o scoala «dispusa» sa o primeasca pe micuta Alexia”, potrivit aceleiasi sursei.

Astfel, mama Alexiei si-a „incercat norocul” la trei scoli din Capitala, ultima fiind colegiul de care fetita apartinea, insa de fiecare data s-a lovit de cate un refuz. Conducerea colegiului i-a explicat mamei ca „politica” scolii nu permite inscrierea unui asemenea copil, chiar daca micutul are insotitor, pentru ca prezenta micutei ar disturba procesul educational.

„Atragem atentia asupra faptului ca mama minorei a fost victima unor incalcari flagrante ale drepturilor copilului ei atat la nivelul CMBRAE, cat si la nivelul Colegiului. Copiii cu dizabilitati nu sunt si nu trebuie sa fie obiectul milei publice. Ei sunt in egala masura posesorii unor drepturi inalienabile instituite prin legislatia nationala si internationala. Cred cu tarie faptul ca fiecare parinte trebuie sa fie constient de aceste drepturi si sa si le revendice atunci cand autoritatile tac sau sfideaza. Este unicul mod de a construi un viitor de normalitate pentru copiii nostri”, a spus Madalina Turza, presedintele CEDCD, citata in comunicat.

Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilitati a precizat ca asista cazul micutei Alexia si il va monitoriza pana la dobandirea efectiva a drepturilor acesteia.

author avatar
Alina Costache
654 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger