AcasăNewsFeroviarii francezi paralizeaza Franta

Feroviarii francezi paralizeaza Franta

Sindicatele denunta reformele privind legislatia muncii lansate de Emmanuel Macron, pustiesc garile si blocheaza locomotivele in depouri

Personalul Cailor Ferate Franceze (SNCF) a inceput ieri cele mai mari proteste sociale inregistrate de la alegerea presedintelui Emmanuel Macron care va trebui sa explice francezilor de ce vor avea parte de greve cu incetarea lucrului timp de doua zile din cinci, care ar urma sa dureze 36 de zile pe parcusul a trei luni calendaristice consecutive.

Sindicatele denunta reformele privind legislatia muncii lansate de Emmanuel Macron pustiesc garile si blocheaza locomotivele in depouri

Angajatii SNCF beneficiaza de conditii de lucru avantajoase, in special cresteri automate ale salariilor anuale, pensionari anticipate, 28 de zile de concediu platite in fiecare an, protectie contra demiterilor, bilete de tren gratuite pentru apropiati etc. Dar Emmanuel Macron vrea sa suprime progresiv contractele speciale ale SNCF propunand recrutarea de noi angajati pe baza contractelor care se aplica oriunde in sectorul industrial, cu obiectivul de a deschide caile ferate concurentei incepand cu 2023, conform exigentelor UE. SNCF inregistreaza pierderi in valoare de 3 miliarde de euro pe an. Sindicatele de la compania nationala de cai ferate SNCF protesteaza impotriva eliminarii statutului special, a deschiderii pietei de transport feroviar in fata concurentei, precum si contra transformarii SNCF in societate anonima, proces care, potrivit sindicatelor, deschide calea pentru privatizarea SNCF, lucru dezmintit de Guvernul de la Paris. Ieri, ministrul Transporturilor, Elisabeth Borne, a acuzat sindicatele ca vor sa ”politizeze” dezbaterile cu privire la reforma SNCF.

Haos in transporturi

Ieri, la debutul acestei greve feroviare de amploare, la care s-a raliat si compania Air France, circula circula un tren de mare viteza din opt si un tren regional din cinci. In circulatia internationala erau planificate doar trei din patru trenuri Eurostar in circulatie si un grafic aproape normal in cazul trenurilor Thalys, spre Belgia. In schimb, nu au circulat garniturile de tren spre Spania, Italia si Elvetia. 34% din personalul total al SNCF nu lucreaza, iar 77% dintre mecanicii de locomotiva participa la proteste. Traficul din Paris a fost puternic afectat, transportul in comun fiind supraaglomarat iar ambuteiaje pe distante de chiar 400 km distanta de zona metropolitana au fost inregistrate. Si sindicatele din transportul aerian protesteaza in aceste zile, cerand o majorare salariala de cel putin 6%. Compania Air France opereaza la 75% din capacitate pentru a patra zi la rand.

author avatar
Tudor Borcea
91 afisari

1 COMENTARIU

  1. Au apărut și în Franța niște Gruia care au l-au cumpărat pe Macron funcționari și miniștri.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger