AcasăNewsFermierii români au ieșit în stradă. Mobilizare în toată ţara! Blocaje în...

Fermierii români au ieșit în stradă. Mobilizare în toată ţara! Blocaje în patru vămi şi portul Constanţa

protest

A început marele protest al fermierilor. Aceştia au ieşit deja cu tractoarele pe străzi şi se îndreaptă către locurile în care vor protesta. Sunt decişi să blocheze vămile şi marile oraşe.

Agricultorii vor paraliza patru vămi şi portul Constanţa, dar vor protesta şi în faţa sediului Comisiei Europene din Bucureşti. De acolo vor pleca în marş către ministerul Agriculturii.

Fermierii români ameninţă că vor bloca vămile

În faţa Reprezentanţei Comisiei Europene, autoritățile fac deja pregătiri pentru protestul fermierilor români, care va începe la ora 10.00. Fermierii se adună aici pentru că prima dintre nemulțumiri este legată de suma despăgubirilor, oferită acestora, respectiv 10 milioane de euro.

Fermierii spun ca aceste proteste sunt ultima solutie pe care au gasit-o pentru a trage un semnal de alarmă faţă de concurența neloială cu care se confruntă cu cerealele din Ucraina.

„Această formă extremă de manifestare este consecința nemulțumirii și dezamăgirii profunde a fermierilor români în legătură cu soluția găsită de Comisia Europeană la problemele și dezechilibrele grave cu care se confruntă sectorul agro-alimentar din țara noastră, pe fondul distorsiunilor de piață cauzate de conflictul armat din Ucraina.

Eliminarea totală, începând cu mijlocul anului trecut, a taxelor vamale pentru toate mărfurile din Ucraina, a exportat, în plan comercial, efectele războiului în țările limitrofe printr-un efect de dumping involuntar, deoarece a stimulat fermierii ucraineni să vândă sub cost odată cu forțarea ritmului fluxurilor de marfă”, a anunțat Alianța pentru Agricultură și Cooperare.

Potrivit organizatorilor, protestele vor fi în București și în județele Alba, Arad, Argeş, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Botoşani, Brăila, Buzău, Cluj, Constanţa, Covasna, Galaţi, Iaşi, Mureş, Olt, Satu Mare, Timiş, Tulcea și Vrancea.

author avatar
Andreea Vlad