AcasăNewsFeriti-va de tepele creditelor online

Feriti-va de tepele creditelor online

Site-urile va imbie cu imprumuturi rapide, dar acestea pot fi foarte scumpe

Reprezentantii Comisiei Europene au verificat minutios  peste 500 de site-uri care ofereau credite de consum  online.  Peste 70% dintre acestea prezentau informatii inselatoare si costuri mai mici decat in realitate.

Site-urile va imbie cu imprumuturi rapide, dar acestea pot fi foarte scumpe

Autoritatile UE au desfasurat recent  o investigatie la nivelul intregii Uniuni in randul site-urilor care ofera credite de consum. Comisia Europeana a initiat o asa-numita ”verificare minutioasa”, pentru a vedea in ce mod se respecta  legislatia bancara din domeniu. Autoritatile nationale au verificat 562 de site-uri internet din cele 27 de state membre, plus Norvegia si Islanda.  Dintre acestea,  doar 30% au trecut testul verificarii pentru respectarea normelor UE  de protectie a consumatorilor. Iata cateva dintre dintre problemele gasite:

–         Lipsa informatiilor despre Dobanda Anuala Efectiva (DAE) si omiterea mentionarii duratei contractului;

–         Omiterea mentionarii tipului de dobanda (fixa sau variabila) si a valorii unor comisioane;

–         Prezentarea inselatoare a costurilor, omiterea precizarilor privind modul de calcul al ratei si lipsa informatiilor privind includerea sau nu a valorii asigurarii de viata  in creditul final.

Operatorii economici gasiti cu nereguli vor fi somati in aceasta saptamana de Protectia Consumatorilor sa remedieze deficientele. In caz contrar, vor plati amenzi sau li se vor inchide site-urile.  Autoritatile nationale trebuie sa prezinte pana in toamna acestui an Comisiei Europene rezultatul masurilor luate.

author avatar
Arpad Dobre
195 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger