AcasăNewsFeriti-va de reclamele mincinoase!

Feriti-va de reclamele mincinoase!

Asa-numitele produse fara E-uri nu sunt obligatoriu mai „sanatoase” ori mai „naturale”

Numeroase firme recurg prin intermediul reclamelor mincinoase la o serie de practici comerciale incorecte, desi legea le interzice si prevede amenzi de pana la 60.000 de lei.

Asa-numitele produse fara E-uri nu sunt obligatoriu mai „sanatoase” ori mai „naturale”

Printre cele mai frecvent intalnite practici comerciale incorecte se numara oferirea termenului de garantie ca bonus, garantarea potentei, a insanatosirii, amenintarea cu boala in cazul renuntarii la produsul X sau Y etc. Potrivit legii 363/2007 sunt considerate incorecte in orice situatie urmatoarele demersuri in scop comercial:

–         Afirmarea falsa ca un produs nu va fi disponibil decat pentru o perioada foarte limitata de timp sau ca nu va fi disponibil decat in anumite conditii. Scopul: obtinerea unei decizii imediate si lipsirea consumatorilor de alte posibilitati sau de un termen suficient pentru a putea face o alegere in cunostinta de cauza.

–         Prezentarea drepturilor oferite consumatorilor prin lege ca o caracteristica distincta a ofertei comerciantului (garantie de doi ani, de exemplu).

–         Lansarea de afirmatii inexacte cu privire la natura si amploarea riscului pentru securitatea personala a consumatorului sau a familiei acestuia, daca nu achizitioneaza produsul.

–         Promovarea, cu intentia de a induce in eroare consumatorul, a unui produs care se aseamana cu altul, fabricat de un anumit producator, astfel incat consumatorul sa creada ca produsul este fabricat de acest producator.

–         Afirmarea ca un produs („amuleta norocoasa”, „pandantivul miraculos” etc) poate facilita castiguri la jocurile de noroc.

–         Falsa afirmatie ca un produs poate vindeca boli, disfunctii sau malformatii.

–         Descrierea unui produs ca fiind „gratis” sau „fara costuri”, in cazul in care consumatorul trebuie sa suporte alte cheltuieli, in afara celor inevitabile care rezulta din raspunsul la oferta si din plata pentru livrarea sau ridicarea produsului.

Amenzi usturatoare.

Utilizarea de catre comercianti a practicilor comerciale incorecte constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 3.000 de lei la 30.000 de lei.  Totodata, Protectia Consumatorului si instantele judecatoresti pot dispune suspendarea activitatii comerciantului, care trebuie sa inceteze practica incorecta. In caz contrar, acesta poate fi amendat cu inca 6.000-60.000 de lei.

author avatar
Arpad Dobre
312 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger