AcasăNewsFenomenul meteo FREEZING RAIN, la Bucuresti. Cum arata "ploaia inghetata" FOTO

Fenomenul meteo FREEZING RAIN, la Bucuresti. Cum arata „ploaia inghetata” FOTO

Fenomenul „freezing rain” prognozat a aparut deja in unele zone ale tarii si se va produce si in Bucuresti incepand de sambata dupa-amiaza, urmand sa se instaleze in zone chiar mai extinse decat se estimase initial, a declarat directorul Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM), Ion Sandu.

Potrivit acestuia, „freezing rain” este un fenomen „destul de rar, insa nu total neobisnuit pentru Romania”.
„Noi nu gresim prognozele. Ne asteptam ca acest lucru sa se intample si a inceput deja sa se intample. Depinde de cantitati (de precipitatii – n.r.) si de temperaturi, insa este posibil sa apara pe o zona mai extinsa decat se estimase initial. Trebuie tinut cont insa ca formarea lui depinde exclusiv de cantitatile de ploaie si de temperaturi”, a declarat  directorul ANM, Ion Sandu.

Directorul ANM a declarat recent ca nu este cazul ca populatia sa intre in panica din cauza ninsorii si a viscolului, dar a tinut sa atentioneze asupra momentului in care nisoarea se va transforma in ploaie. „Atunci am putea avea probleme mari, pentru ca va fi polei si am putea fi, practic, blocati din punctul de vedere al transportului rutier. Acesta este, dupa mine, momentul cheie. Restul discutiilor despre nameti inalti si altele de acest gen sunt supozitii care, in prezent, pe datele meteo pe care le avem, nu se confirma”, a spus Sandu.

Prefectul Capitalei le-a cerut primarilor sa se pregateasca pentru a reactiona rapid in zilele urmatoare, in conditiile in care ninsoarea s-ar putea transforma in lapovita sau ploaie, iar din cauza temperaturilor scazute exista pericol de polei si de inghet a cablurilor electrice. Fenomenul se formeaza din cauza ca in straturile inalte ale atmosferei temperaturile cresc, iar la nivelul solului, unde sunt temperaturi sub zero grade, ploaia se transforma imediat in gheata. Astfel, in urma ploii inghetate se formeaza o crusta subtire de gheata.

Un astfel de fenomen, de aceasta amploare, este primul inregistrat in ultimii sase ani in Romania. In schimb, in 1998, ploaia inghetata ce a cazut pe tot teritoriul tarii, s-a soldat cu 600 de evenimente rutiere, 33 de accidente grave si 20 de morti, potrivit stirileprotv.ro. Tot in 1998, o ploaie inghetata a afectat estul Canadei si portiuni din nordul Statelor Unite. Asta dupa ce, cu patru ani mai devreme, acelasi fenomen provocase pagube de peste un miliard de dolari in sudul Statelor Unite.

Administratia Nationala de Meteorologie a emis o atentionare cod galben valabila pana duminica, ora 20.00, conform careia aria ninsorilor va cuprinde treptat, incepand din sud-vestul tarii, toate regiunile. Sambata dimineata, local in regiunile sudice si centrale precipitatiile vor fi si sub forma de ploaie sau lapovita si frecvent se va depune polei.

In Bucuresti, sambata vremea ramane inchisa, temporar se vor semnala precipitatii slabe, mai ales sub forma de lapovita si ploaie si se va depune polei. Vantul va avea intensificari trecatoare. Temperatura aerului va creste, astfel incat maxima termica va fi de 1…2 grade, iar minima de 0…1 grad.

La ora 14.00, la statia Bucuresti – Baneasa erau -2,5 grade, la statia Bucuresti – Filaret erau -2,7 grade, iar la Bucuresti – Afumati se inregistrau -3,5 grade, potrivit site-ul ANM.

author avatar
Ciprian Purice
3.280 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger