AcasăNewsFenomenul copiilor kamikaze

Fenomenul copiilor kamikaze

Ultimul exemplu al acestei practici teroriste a fost facut public duminica, dupa ce politisti din Kirkouk, in nordul Irakului, au capturat un minor care parea speriat si plangea. Sub camasa sa, politistii au descoperit o bomba de doua kilograme infasurata pe corpul sau slab.

Cu o zi inainte, in Turcia, in orasul Gaziantep un alt minor s-a detonat in mijlocul petrecerii unei nunti, omorand 54 de oameni. Daca aceasta informatie va fi confirmata, ar fi prima data cand un copil este utilizat ca bomba umana in Turcia. Dar, dupa ce presedintele Recep Erdogan a indicat ca autorul masacrului a fost un minor, premierul Binali Yildirim a declarat ca nu se stie nimic cu privire la autorul/autorii atentatului. ”Informatii cu privire la autorul sau autorii acestui atentat, numele lor, al gruparii din care au facut parte sunt, din pacate inexacte”, a declarat Yildirim, contrazicandu-si presedintele si respingand ”zvonurile” potrivit carora atentatul ar fi fost facut de un copil si insistand ca fortele de securitate continua cercetarile. Insa practica copiilor-kamikaze este din ce in ce mai raspandita in unele tari, de catre gruparile teroriste, in special de gruparea Boko Haram. Al carei lider,  Aboubakar Shekau, ar fi fost ranit mortal, dupa cum a anuntat, ieri, armate nigeriana. Insa armata nigeriana a anuntat in mai multe randuri moartea lui Shekau, dar acesta a aparut de fiecare data in materiale filmate, urmare a acestor anunturi. Iar in Afganistan, talibanii au recurs de mult la copii pentru acte teroriste. Utilizarea minorilor de catre ISIS si alte grupari jihadiste este descrisa de Juliette Touma, purtator de cuvant al Unicef,  ca din ce in ce mai frecventa. In Africa, Boko Haram rapeste fetite de 10 ani pentru a le transforma in kamikaze, deseori fara ca minorele sa-si dea seama. In Irak si in Siria, ISIS inroleaza si indoctrineaza minori pentru a savarsi atentate sau executii. ”Copiii joaca un rol din ce in ce mai activ, sunt instruiti sa manuiasca diferite tipuri de arme, sa identifice tintele pe teren, fiind deseori utilizati in ambuscade sau drept kamikaze”, a declarat Touma. Nu numai copii, dar si adulti deficienti mental sunt utilizati ca bombe umane, in special in Irak. Minorul arestat in Kirkourk este din Mossul, oras aflat inca sub controlul ISIS.

Razboi psihologic

Potrivit lui Hicham al Hachimi, consilier al guvernului irakian, ISIS a reactivat in acest an asa zisa ”Brigada de tineret a Raiului”, dupa ce a inregistrat pierderi in zonele de combat din Siria si Irak. ”Adolsecentii sunt mai usor de recrutat pentru misiuni suicidare, in special in momente de suferinta si disperare, cand si-au pierdut parintii. In plus, ei atrag mai putin atentia si mai putine suspiciuni decat adultii”, a declarat acesta, citat de Reuters. Copiii recrutati de ISIS care au reusit sa fuga din fieful jihadistilor din Rakka (Siria) au relatat cum au fost instruiti sa manuiasca armele si sa actioneze o centura cu explozibili. Potrivit unui studiu al Centrului antiterorist al academiei militare West Point, atentatele kamikaze care au implicat copii s-au triplat, in perioada ianuarie 2015-ianuarie 2016. ”Reprezinta o forma eficace de razboi psihologic, in special pentru a semana panica in randurile soldatilor inamici(…) ISIS mobilizeaza copii intr-un ritm alarmant”, se arata in studiul respectiv. Atentatele comise de copii-kamikaze in nord-estul Nigeriei, bastion al gruparii Boko Haram) si in Camerun, Niger si Ciad s-au cvadruplat in perioada 2014-2016, potrivit unui raport Unicef publicat in aprilie. O fetita de 12 ani din Niger, retinuta in martie in Camerun, in timp ce purta o centura cu explozibili, a relatat politiei ca a fost rapita de Boko Haram dupa de jihadistii au cucerit satul in care locuia. Potrivit Unicef, aproape doua treimi din copiii-kamikaze identificati erau fete. In primele sase luni ale anului, Unicef a inregistrat 38 de atentate facute de kamikaze minori in Africa de Vest.

author avatar
Tudor Borcea
171 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger