AcasăNewsFenomen astronomic rar în noaptea de Halloweenul. Se poate vedea și din...

Fenomen astronomic rar în noaptea de Halloweenul. Se poate vedea și din România

O coincidență ciudată se întâmplă în noaptea de 31 octombrie, când se produce un fenomen astronomic ce se repetă odată la 19 ani.

Potrivit datelor furnizate de NASA, cel mai mare observator astronomic din lume, în timpul unei MicroLuni pline, cum se întâmplă de Halloweenul din acest an, Luna se află la o distanță suplimentară de maximum 50.000 km în plus față de Pământ decât ar fi în timpul unei SuperLuni pline ce are loc la perigeu, cel mai apropiat punct al satelitului nostru față de pe Terra în timpul orbitei sale.

În medie, Luna orbitează la o distanță de aproximativ 385.000 de kilometri de Pământ.

Vineri, 30 octombrie, Luna s-a aflat la cea mai mare distanță de Pământ, adică,  406.400 kilometri.

Ce este „Luna albastră”

Luna plină din această noapte apare pentru a doua oară în octombrie, ceea ce astronomii numesc fenomenul „Lună albastră”.

Acest fenomen este numit în America de Nord „Luna Vânătorului”.

Luna plină din această ultimă zi a lui octombrie vine într-un moment în care satelitul natural al Terrei se află la cea mai mare distanță de Pământ (peste 405.000 km) va fi și o „MicroLună”, opusul unei „SuperLuni”, ceea ce înseamnă că pe cer va apărea puțin mai mică decât Luna plină obișnuită.

Când se produce în România Luna Albastră

În România, faza de Lună Plină se va produce în 31 octombrie la ora 16:49.

Luna octombrie a debutat cu o Lună plină, denumită și „Luna Recoltei”, care a avut loc pe 1 octombrie. „Luna Recoltei” este prima Lună plină care urmează echinocțiului de toamnă, care în acest an a avut loc în 22 septembrie, și de obicei cade în octombrie o dată la câțiva ani, arată NASA.

O Lună Albastră nu are această culoare, așa cum ar tinde unii să creadă. Termenul a început să fie folosit în anii 1940 de către colaboratorii revistei de astronomie „Sky and Telescope” pentru a defini o Lună plină suplimentară dintr-un ciclu sezonier, iar în timp această denumire s-a împământenit.

Chiar dacă nu va fi atât de mare ca celelalte din acest an, dacă cerul va fi senin, puteți admira Luna plină din 31 octombrie, denumită și Luna Albastră și din România

author avatar
Eli Dan Davidescu
447 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger