AcasăNewsFBI a dejucat un atentat evreiesc impotriva lui Hitler

FBI a dejucat un atentat evreiesc impotriva lui Hitler

Ironia sortii face ca tocmai dusmanii Fuhrer-ului sa fi fost cei care i-au salvat viata

Potrivit uluitoarelor dezvaluiri ale istoricului Robert Rockaway, un evreu american a pus la cale un atentat impotriva liderului nazist, la inceputul anului 1930. Serviciile americane de informatii au contribuit la dejucarea complotului de teama unui incident diplomatic.

Ironia sortii face ca tocmai dusmanii Fuhrer-ului sa fi fost cei care i-au salvat viata

Aproape din intamplare, Robert Rockaway a descoperit ca gangsterii evrei din Statele Unite au vrut sa pregateasca asasinarea lui Adolf Hitler. Un fost mafiot, poreclit ”Dutch”, l-a pus pe aceasta pista, in 1988, cand Rockaway l-a intalnit in Israel, in cursul cercetarilor sale despre lumea interlopa  evreiasca, informeaza Le Figaro. Retras in apropiere de Tel-Aviv, ”Dutch”,  lasase in urma un trecut tumultuos in New York. Dupa ce a parasit scoala, la 13 ani, ”Dutch” a intrat rapid in lumea interlopa. A fost arestat de 40 de ori si a ucis si doi oameni. In timpul conversatiilor sale cu istoricul american despre gangsterii evrei din America, din care el facea parte de la inceputul anului 1930, ”Dutch” a dezvaluit o uluitoare informatie.

2.500 de dolari, plata asasinului

In 1933, un ”evreu respectabil”, care nu era implicat in nicio afacere criminala, i-a cerut lui ”Dutch” serviciile unuia din oamenii de incredere, vorbind in idis, pentru o halucinanta misiune: eliminarea lui Adolf Hitler, care tocmai fusese numit cancelar, iar manifestatiile evreilor contra politicii sale antisemite se multiplicau in SUA, in fata consulatelor si magazinelor detinute de germani. Comanditarul a precizat ca poate beneficia si de complicitatea Berlinului si i-a oferit lui ”Dutch” 2.500 de dolari, dar acesta a refuzat. Intrigat de aceasta relatare, Robert Rockaway a consultat, anul urmator, arhivele FBI, ajungand, in cele din urma la dosarul 65-53615. Cel mai vechi document identificat a fost o scrisoare semnata de un anumit Daniel Stern si adresata ambasadorului Germaniei la Washington. In document se mentioneaza explicit intentia unui cetatean american de a-l ucide pe Hitler: ”Domnule, am cerut presedintelui Roosevelt sa protesteze public impotriva guvernului dumneavostra pentru atitudinea fata de evrei (…) Daca nu o va face, va informez ca voi merge in Germania pentru a-l asasina pe Hitler”, a scris Stern.

Otravit sau impuscat

Alte doua scrisori trimise unei noi divizii a Ministerului Justitiei, care va deveni FBI, confirma ca in randurile gangsterilor evrei americani acest proiect de atentat  a facut obiectul unor discutii aprinse. Din unele din aceste discutii a rezultat ca un tanar evreu american fusese deja ales pentru a duce atacul la bun sfarsit. Au fost luate in calcul otravirea sau impuscarea lui Adolf Hitler. Alte documente au dovedit ca proiectul a fost prevazut sa fie pus in practica intre lunile mai si septembrie. Insa atentatul a fost dejucat chiar de stramosii FBI de astazi. Exista si o nota informativa in care se mentioneaza eforturile agentilor pentru a-l localiza pe Daniel Stern. Autoritatile americane, carora ambasadorul german le-a trimis scrisoarea acestuia, se temeau in primul rand de o criza diplomatica cu Germania. Procurorul general al SUA a lansat atunci o ancheta la nivel national pentru a-l gasi pe Stern. Cercetarile efectuate in Chicago, Detroit, Phoenix, New York si Philadelphia nu au dus la niciun rezultat, iar in septembrie 1933 procurorii au renuntat la ancheta. In urma cercetarilor sale, Robert Rockaway i-a facut cunoscute lui ”Dutch” informatiile sale, acesta din urma spunandu-i ca numele lui Stern ”ii spune ceva” dar ca nu l-a intalnit niciodata. ”Dutch” i-a marturisit istoricului ca va ramane cu marele regret ca nu a acceptat oferta de a-l ucide pe Hitler. ”Va imaginati ca am fi fost eroi daca-l omoram pe acest fiu de curva, am fi primit medalii”, i-a spus acesta lui Rockaway, cu cativa ani inainte de a muri, in 1993.

author avatar
Tudor Borcea
164 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger