AcasăNewsFBI a declasificat dosarul lui Gabriel Garcia Marquez. Un veac de supraveghere

FBI a declasificat dosarul lui Gabriel Garcia Marquez. Un veac de supraveghere

Primul director al CIA, John Edgar Hoover, a ordonat personal urmarirea informativa a lui Marquez

FBI l-a spionat timp de 24 de ani pe celebrul scriitor columbian, laureat al premiului Nobel pentru literatura in 1982. Biroul federal a declasificat o parte dintr-un dosar secret ce-l viza pe Marquez, decedat in Mexic anul trecut, informeaza The Washington Post.

Primul director al CIA, John Edgar Hoover, a ordonat personal urmarirea informativa a lui Marquez

FBI a declasificat 137 de pagini din acest dosar, despre care nimeni nu stia pana in prezent. Restul de 133 de pagini sunt inca clasificate “top-secret”. Pe de alta parte, FBI trece sub tacere motivele care au dus la plasarea sub supraveghere a celebrului scriitor inca de cand acesta avea 33 de ani, noteaza si RIA Novosti. In 1961, Marquez a sosit impreuna cu familia la New York, ca jurnalist al agentiei de presa cubaneza Prensa Latina. Nimeni altul decat John Edgar Hoover in persoana, primul director al FBI, a dat ordinul ca viitorul maestru al “realismului magic” sa fie supravegheat. Foarte devreme, scriitorul nu a avut nici o retinere in a critica politica interna si externa a Columbiei si situatia din America de Sud. Si nici a-si afisa simpatia pentru stanga radicala si pentru miscarile revolutionare la care nu o data si-a adus aportul financiar.

Interzis in SUA pana in mandatul lui Clinton

Gratie recunoasterii inernationale pe care Marquez a dobandit-o in special cu romanul “Un veac de singuratate”, scriitorul a putut juca un rol de mediator intre guvernul Columbian si guerilla, avansand negocierile de pace derulate in Cuba intre Armata nationala de eliberare (ELN, al doilea grup rebel dupa FARC) si guvernul columbian. Gabriel Garcia Marquez a fost frecvent etichetat ca provocator si persoana subversiva. In 1970, scolile latino-americane au interzis lectura si studiul cartilor sale. Timp de multi ani, autoritatile americane de imigratie i-au interzis viza. De fapt, Marquez a avut interdictie sa calatoreasca in SUA, incepand cu 1961, data la care s-a raliat cauzei Cubei. Dupa ce Bill Clinton a devenit presedinte, interdictia a fost ridicata, Clinton motivand ca “Un veac de singuratate” este “romanul sau favorit”. Afectuos poreclit “Gabo” in America latina, Marquez este unul din cei mai importanti autori ai secolului XX. Opera sa se demarca printr-o imaginatie remarcabila si constituie o cronica in egala masura realist, epica si alegorica a Americii latine, in care se regasesc istoria familiei sale, obsesiile si amintirile din copilarie ale scriitorului.

author avatar
Tudor Borcea
448 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger