AcasăNewsFaţa lui Putin, pe toate drumurile

Faţa lui Putin, pe toate drumurile

Păpuşi matrioşka, suveniruri, postere, îmbrăcăminte sau bomboane din ciocolată – chipul lui Vladimir Putin apare pe aproape orice produs care poate fi vândut. Chiar dacă vânzările nu sunt neapărat colosale, profilul ţarului de la Kremlin a devenit un element omniprezent al folclorului rus oferit turiștilor, mai ales la Sankt Petersburg, orașul său natal.

Volumul vânzărilor de suveniruri cu Putin reprezintă doar o parte din profit, dar este stabil, spune pictorul şi afaceristul Alexei Serguenko, un fan al preşedintelui rus, căruia i-a dedicat în 2012 o expoziţie intitulată “Un om cu suflet bun”. Chiar și astăzi, bomboanele învelite în hârtie reprezentând aceste lucrări sunt vândute pentru 150 de ruble ( 2 euro) în magazinele din Sankt Petersburg. De la un magnet simplu vândut cu o sută de ruble, la o cană de 600 de ruble (8,5 euro), „fac parte din gama de suveniruri, ne-am obișnuit”, afirmă comercianta Natalia.

“Vladimir Putin este acum identificat cu poporul rus. Acest bărbat a salvat ţara şi este foarte popular”, susţine şi Alexei Ivanov, directorul companiei “Che Guevara”, specializată în vânzarea online de suveniruri cu teme politice. La “Casa Cărţilor”, cea mai mare librărie din oraş (situată pe faimosul boulevard Nevski) apar, inevitabil, imagini cu Putin. Însă nu toată lumea priveşte cu ochi buni acest cult al personalităţii. Pentru Andrei Stepanov, un inginer din Sankt Peterburg, totul este prea mult: “Am deja impresia că trăiesc în Coreea de Nord, “marele Putin” este peste tot, la televizor, în ziare, portretele sale sunt în toate unitățile oficiale și chiar pe suveniruri, este penibil”. Şi Kremlinul a recunoscut că „există excese”, purtătorul de cuvând Dmitri Peskov a criticat punerea în vânzare a unor “aşa zise icoane ortodoxe” reprezentându-l pe Vladimir Putin „pe aeroportul din Sankt-Petersburg”.

Totuşi, preşedinţia a distribuit online un întreg site de fotografii și videoclipuri cu ocazia împlinirii a 20 de ani de când Putin se află la putere. “Mă întreb dacă voi vinde suveniruri cu Putin până la sfârşitul vieţii şi mă tem că răspunsul va fi pozitiv”, spune Serghei, un alt comerciant din centrul Sankt Petersburgului.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
414 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger