AcasăNewsFara numar, de la Relu Fenechiu pentru Crin Antonescu!

Fara numar, de la Relu Fenechiu pentru Crin Antonescu!

Crin Antonescu poate  perora in voie. Liderul liberalilor ieseni, Relu Fenechiu, a luat pe umerii sai povara financiara a partidului, dar si a viitorului candidat la prezidentiale. „DJ Relu”  va alimenta instalatia PNL cu larghete si pretentii pe masura.

Pana si Crin Antonescu are jupanul lui in PNL

In plina criza economica, liderul PNL a primit asigurari ca are resursele financiare pentru a continua razboiul cu Traian Basescu  de pe meterezele unui PNL dedicat trup si suflet luptei comune alaturi de „Che Guevara”.

„DJ Relu” poarta uneori sapca intoarsa, ca sa nu se prinda dusmanii in ce directie merge

Intr-un cerc restrans, Relu Fenechiu a dat de inteles ca marinimia sa acopera inclusiv nevoile personale ale sefului ierarhic. De ce este atat de dedicat cauzei liberale politicianul iesean e o intrebare care ascunde multe complicitati politico-economice si tradari la nivel inalt. Putina istorie recenta e de natura sa faca lumina pe ici, pe colo.

Plasamentele financiare ale lui Fenechiu in politica

Titulatura pompoasa e statutul pe care si l-a asumat recent deputatul de Iasi. Relu Fenechiu si-a luat angajamentul ca va raspunde prompt la toate nevoile de finantare exprimate de Crin Antonescu. Greutatea sa politica a fost recunoscuta cu ceva timp in urma, cand presedintele PNL a decretat ca Relu Fenechiu este al doilea om in partid. Nu declaratiile inspirate si strategia politica imbatabila constituiau motivatia acestei propulsari. Cu atat mai putin rezultatele referendumului privind demiterea lui Traian Basescu. Ratiunea promovarii sta in sponsorizarile consistente oferite si pana acum de Relu Fenechiu. Nimic nu este mai important pentru un partid politic decat gasirea sponsorilor. Mai ales ca esecurile inregistrate au diminuat dramatic entuziasmul sustinatorilor. Cu alte cuvinte, vrea, nu vrea, Crin Antonescu trebuie sa se multumeasca cu intovarasirea financiara cu Fenechiu. Iar liderul moldovean a crescut financiar cu pretul unor tradari politice rasunatoare si al puricarii de catre Justitia basesciana a afacerilor personale. Altfel spus, nu are de ales decat sa-l sustina neconditionat pe Crin Antonescu. Totusi, sponsorizarile lui Fenechiu nu sunt actiuni caritabile. Liberalii numiti in administratia centrala sau locala la propunerea lui Fenechiu se plang in gura mare de birurile grele pe care sunt obligati sa le verse la casieria de partid. Si nu e deloc relaxant sa furi ca-n codru cu ranjetul lui Basescu afisat pe toate ecranele. Oamenii promovati de Fenechiu sunt din ce in ce mai ingrijorati de disperarea si lipsa de masura si de judecata limpede care l-au cuprins pe protectorul lor.

„Iuda” lui Tariceanu

Relatia totala dintre Antonescu si Fenechiu,  atipica pentru politica tuturor oportunitatilor, este rodul unui pragmatism exagerat si al unei decaderi morale inacceptabile chiar si pentru femeia de moravuri usoare care este politica damboviteana. La finalul mandatului de premier al lui Calin Popescu-Tariceanu, in 2008, primul apropiat al fostului prim-ministru care s-a orientat catre un liberal mai de perspectiva a fost Relu Fenechiu. Schimbarea de macaz a uimit pe toata lumea, pentru ca „bacauanul de la Iasi” a fost cel mai influent din echipa Tariceanu . Fara nicio functie publica importanta, Relu Fechiu a impus patru ministri in guvernul Tariceanu  –  pe Cristian David la Interne, pe Cristian Adomnitei la Ministerul Educatiei, pe Tudor Chiuariu la Justitie si Varujan Vosganian la Economie – dar si alti numerosi ieseni in structurile centrale, cum ar fi Dorina Isopescu –  sef al Inspectoratului de Stat in Constructii. De ce influenta se bucura Fenechiu este evident si daca ne amintim ca liberalii si-au asumat aceste numiri de natura sa le torpileze propria imagine, fara nici cea mai mica retinere. Sa rememoram cum Cristian Adomnitei a fost singurul ministru post-decembrist al Educatiei fara nicio legatura cu lumea scolii (de profesie inginer – n.r.), iar Tudor Chiuariu si-a facut ucenicia in a imparti dreptatea in calitate de jurist la una dintre firmele lui Relu Fenechiu, inainte de a i se da pe mana treburile Justitiei. Tradarea fata de Calin Popescu-Tariceanu  a fost consfintita odata cu stergerea datoriilor pe care PNL le „contractase” la Relu Fenechiu in campania prezidentiala a lui Crin Antonescu din 2009. Dar pe atunci increderea reciproca era la cote de avarie si clementa s-a produs abia dupa ce PNL a fost atentionat in tribunal sa-si achite datoriile fata de liderul filialei iesene a partidului. Astazi, usile lui Calin Popescu-Tariceanu  sunt definitiv inchise pentru deputatul iesean, iar Ludovic Orban evita orice referire la persoana sa, pentru a nu risca nici cea mai mica asociere. Ramas fara alternativa, Fenechiu joaca totul pe cartea Crin Antonescu. Iar sumele vehiculate sunt de ordinul milioanelor de euro si striga a disperare…

Dosar la DNA si sechestru pe avere

La finele lunii Iunie, procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) i-au adus la cunostinta schimbarea incadrarii juridice in dosarul „Afacerea Transformatorul”, din complicitate la abuz in servciu, la abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave, obtinand totodata instituirea sechestrului pe unele dintre imobilele detinute de Relu Fenechiu. Firmele acestuia (SC „La Rocca” SRL, „Fene Grup” SA) ar fi cumparat de la „Electrica Moldova” zeci de transformatoare uzate, cu 20 de miliarde de lei vechi, pe care le-ar fi vopsit si revandut aceleiasi companii, cu o suta de miliarde de lei vechi. Afacerea in legatura cu care este cercetat s-a desfasurat in perioada 2002-2004. Intre timp, dosarul a fost trimis spre judecata, iar alaturi de Relu Fenechiu, printre inculpati, figureaza si fratele sau, Lucian. Cert este ca amenintarea DNA impune o activitate politica febrila si asocierea cu lideri politici de prim rang. Mai ales ca exista si multi dusmani serios motivati sa-i raspunda la dosare cu…dosare. Relu Fenechiu e primul si, deocamdata, singurul politician local care a avut curaj sa se opuna din start santajului prin presa. Fenechiu este autorul moral al trimiterii in judecata de catre DNA a patronului ziarului Buna Ziua Iasi si a redactorului-sef de acolo, ambii acuzati de santaj. Ceilalti politicieni locali, desi balacariti si ei ingrozitor de acelasi ziar de-a lungul timpului, nu au indraznit sa reclame ceva procurorilor.

Demisii cu plati compensatorii la negru de la secundul liberal

Speriat de anchetele DNA, „DJ Relu” da muzica tare si incearca sa intimideze, sustinand ca el este artizanul aducerii Monei Pivniceru la Ministerul Justitiei. In realitate, relatia este dintre doi concitadini care se intalnesc doar atunci cand au intrevederi cu seful Camerei de Comert si Industrie Iasi, Mihail Vlasov, al carui ginere a devenit Cristian David intre timp. Fragil in justitie, Fenechiu isi consolideaza pozitia politico-economica. El este dispus sa-si investeasca toata averea in Crin Antonescu si listele parlamentare USL. Dar  mai ales in indivizii fara scrupule, pusi sa incaseze comisioane grase din orice tranzactie cu bani publici.  Cuvantul cabinetului 2 de la liberali va atarna greu in zilele urmatoare, cand USL urmeaza sa-si finalizeze listele electorale. Oricum, rotitele unse deja prin ministere vor incepe sa duduie pentru parlamentare. Se zvoneste ca Fenechiu ar fi „descins” la Ministerul Transporturilor, cu doua microbuze pline cu oamenii sai de incredere, pe care i-ar fi pus in functii-cheie. Cum? Simplu! Angajatii din vechea garda au fost platiti regeste, pentru a-si depune demisiile si a face loc protejatilor lui Fenechiu. „Prejudiciul” va fi lejer de acoperit din comisioanele viitoare intr-un minister atat de productiv pe cat este cel al Transporturilor. Ocupat cu contabilitatea, Fenechiu nu mai are timp de revizuirea politicii de aliante si nici rabdare pana la urmatoarea suspendare a lui Basescu.

Un liberal cu temelie social-democrata puternica

Intolerant si hotarat s-a dovedit baciul moldovean cu atentionarile lui Ludovic Orban referitoare la scaparile si neglijentele social-democratilor lui Ponta in gestionarea suspendarii lui Traian Basescu.  Cand vine vorba de USL, Relu Fenechiu nu accepta nicio abatere de la regula sustinerii neconditionate si fara nici cea mai firava observatie critica. Melanjul rosu-galbui este agreat la Iasi inca de pe vremea guvernarii lui Adrian Nastase, cand Fenechiu a facut primul milion de euro cu ajutorul prietenilor bacauani. Ascensiunea sa a inceput sa fie evidenta in 2001. Atunci Fenechiu a acaparat de facto sefia PNL Iasi si a inceput sa se afirme in cercurile inalte de afaceri. „In 2002 cred ca am ajuns la primul milion de euro, iar asta in conditiile in care am facut aproape exclusiv afaceri cu privati”, sustinea Fenechiu in 2007.

Desi guvernarea PSD a fost una de crancena recesiune pentru reprezentantii Opozitiei, de atunci Fenechiu a prosperat vijelios, lunarul economic „Banii Nostri” incluzandu-l in 2004 in top 66 al celor mai bogati tineri afaceristi din Romania, cu o avere de 3 milioane de euro.

S-a rugat de SOV sa-l promoveze cu apelativul „DJ Relu”

In momentul in care Fenechiu a scos mai mult capul in mediul de afaceri, cel mai influent canal media al vremii – „Monitorul” – l-a luat la ochi. Asa se face ca liberalul s-a trezit rapid tinta unor articole deloc magulitoare. Cum Fenechiu nu a reusit sa se inteleaga cu sefii locali ai ziarului, a reusit printr-o interventie sa ajunga la celebrul Sorin Ovidiu Vantu, patronul din acel moment al retelei „Monitorul”. Dupa o anticamera de cinci ore, a intrat in biroul lui SOV si l-a induplecat pe acesta sa admita o campanie de promovare pozitiva. Imediat, „Monitorul” a inceput sa-si anunte cititorii ca „DJ Relu” (apelativ determinat de calitatea sa de actionar la discoteca de la Sala Sporturilor) e baiat bun.

Acuzat de moartea unei fete

Cel mai negru moment din cariera de afacerist a lui Fenechiu a fost inregistrat in aprilie 2002. Atunci, o eleva a murit intr-un incendiu izbucnit la un concurs intre licee. Normal, autoritatile PSD-iste ale vremii au incercat sa puna accidentul in carca lui Fenechiu, desi organizatorul concursului si firma de paza nu tineau de el. Fenechiu a scapat in cele din urma, dar neoficial se spune ca a apelat la legaturile sale din PSD pentru a anula comanda data la vremea respectiva de prefectul Rusu Banu, aceea ca seful PNL sa fie infundat.

author avatar
Dan Bratu
1.225 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger