AcasăNewsFantoma lui J. Edgar Hoover bantuie visul american

Fantoma lui J. Edgar Hoover bantuie visul american

E clar, Trump nu este prea popular printre artistii americani. O dovada este si recentul mars al femeilor unde nu mai putin de 53 de vedete s-au pronuntat, sus si tare, impotriva presedintelui ales.

In anii 1950 si 1960, majoritatea artistilor din SUA erau considerati comunisti si spionati ca atare. Nu conta ce esti, scriitor sau cantaret, FBI-ul era cu ochii pe tine. Marea spionita a acelor ani a fost intretinuta de ciudatul sef al FBI, John Edgar Hoover si s-a mai perpetuat si cativa ani dupa moartea sa. Acele vremuri sunt de trista amintire in elita artistica americana. Perioada neagra a durat destul de mult, daca tinem cont ca Hoover a servit sub opt presedinti americani. Dar Hoover era doar un functionar ce putea fi revocat oricand din functie si nicidecum Mare Manager al Natiunii, asa cum este Trump astazi. Politica verbala a noului presedinte aduce insa aminte de domnia din umbra a lui Hoover si cei care au trecut prin filtrele FBI-ului acelui timp au povestit despre teroarea Americii de atunci. A fost nevoie de o generatie dedicata vietii rupte de materialism, valul hippiot, pentru ca ranile USA sa se vindece. Revenind la ziua de azi. Nu Trump este cel care ii ingrijoreaza pe politologii grei ai momentului, pentru ca el este vremelnic, ci valul care va veni sa vindece din nou America. Libertinajul s-a epuizat, marijuana e pe toate drumurile, sexul e la liber. Oare nu cumva noul val va aduce uniformele ca exemple de varf ale natiunii? Stim ca istoria se repeta, si artistii sunt primii care nu vor patrule pe strazi si nici cativa ani dintr-un altfel de razboi, unul deloc rece, si care va tropai triumfator peste uitatul vis american.

Cel mai batran, cel mai bogat, cel mai nepopular

Cel mai batran (70 de ani) din ultimii zece presedinti ai SUA, a devenit oficial al 45-lea locatar al Casei Albe. Si cel mai bogat, cu o avere estimata intre 3,7 si 4,5 miliarde de dolari, de fapt singurul miliardar care a acces la functia suprema in SUA. Si care a refuzat sa ofere detalii cu privire la banetul pe care il poseda. Cat priveste averea cumulata a membrilor cabinetului sau, cifrele sunt mai exacte: 4,5 miliarde de dolari. Tot o premiera. Trump este si cel mai nepopular presedinte ales: doar 40% din americani aveau opinii favorabile pentru el, potrivit unui sondaj realizat la jumatatea acestei luni. De doua ori mai putin dorit decat Barack Obama, in ianuarie 2009. In prima sa conferinta de presa la Casa Alba, Sean Spicer, purtatorul de cuvant al lui Trump, a atacat direct presa, denuntand tentativele ”rusinoase” ale jurnalistilor de a-i minimaliza succesul popular la ceremonia de prestare a juramantului.

Redecoreaza Biroul Oval

Magnatul nu a pierdut vremea si deja si-a pus in practica ideile in materie de decor al Biroului Oval. Deja jurnalistii au remarcat reaparitia bustului lui Winston Churchill, schimbat in 2009 cu cel al lui Martin Luther King de Barack Obama, ceea ce a declantat o reactie negativa in randurile politicienilor britanici. Dupa victoria in alegeri, Trump i-a promis liderului euroscepticilor britanici, Nigel Farage, ca va readuce bustul in BIroul Oval. In acelasi timp, draperiile din celebra incapere, care erau de culoare purpurie in mandatul lui Obama, au fost schimbate cu unele de culoare galben intens. Trump a inlocuit si covorul preferat al lui Obama, care era presarat cu citate ale fostilor presedinti Abraham Lincoln, Franklin si Theodore Roosevelt si John F. Kennedy cu un covor care are ca motiv de decor razele soarelui. Familia prezidentiala este libera sa aduca modificari de decor la etajele 2 si 3 ale Casei Albe insa nu si la partea istorica a cladirii, unde este necesara aprobarea unei comisii speciale.

Rochiile Melaniei: Ralph Lauren la investitura, Herve Pierre la bal

Dupa ce a intampinat numeroase refuzuri din lumea modei, Melania Trump a gasit creatori care au accecptat sa o imbrace cu ocazia ceremoniilor de vineri. Astfel, creatorul de moda francez Herve Pierre a realizat rochia pe care Prima Doamna a purtat-o la primul din cele trei baluri la care a participat alaturi de Donald Trump. Herve Pierre, care a parasit anul trecut casa Carolina Herrera unde a fost director de creatie timp de 14 ani, a declarat ca a lucrat si pentru Hillary Clinton, Laura Bush si Michelle Obama. Anterior, in timpul ceremonei de investitura, Melania a facut furori imbracata intr-un superba rochie albastra , creatie Ralph Lauren.

Germania: Lumea sa se pregateasca de vremuri tulburi

Ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier a declarat: ”Odata cu alegerea lui Donald Trump, lumea secolului XX este definitiv depasita”. ”Cum va arata lumea de maine, ce conceptii geopolitice se vor impune? Nimic nu se stie, orice intrebare ramane deschisa”, a adaugat social-democratul care l-a criticat vehement pe Trump pe durata campaniei electorale a acestuia. Potrivit luk Steinmeier, lumea trebuie sa se pregateasca ”pentru vremuri tulburi” pe fondul unei ”dezordini globale”, a avertizat Steinmeier, care urmeaza sa fie ales luna viitoare in functie de presedinte al Germaniei. Germania va cauta insa dialogul cu echipa lui Trump, a mentionat el.

O intalnire cu Putin, pe teava

Kremlinul a informat ca Moscova si Washington nu au antamat inca nici un dialog oficial intre Putin si Trump insa o speranta exista. ”Nu este o chestiune de saptamani ci mai degraba de luni”, a indicat purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, precizand ca Vladimir Putin ”este pregatit”. Totusi, presedintele rus ii va telefona lui Donald Trump pentru a-l felicita, ”o obligatie protocolara in cadrul careia speram ca vor discuta pentru o viitoare intalnire”, a spus Peskov. In timpul campaniei electorale, Trump si-a exprimat deseori dorinta sa coopereze cu Putin, dupa ”tensiunile” dintre SUA si Rusia acumulate in perioada administratiei Obama.

Retrage ambasadorii numiti de Obama

Chiar inainte de a prelua functia de presedinte, Trump le-a cerut ambasadorilor numiti de administratia Obama sa-si paraseasca posturile, o masura fara precedent. Traditional, presedintele numeste ambasadorii dar o perioada de tranzitie este prevazuta, dupa ce un presedinte este investit: ambasadorii numiti inaintea investirii mai raman in posturi cateva luni pentru a asigura o continuitate a reprezentarii peste hotare. Ordinul lui Trump ar putea lasa tari ca Marea Britanie, Germania sau Canada fara reprezentanti diplomatici americani timp de mai multe luni, pana cand si se vor gasi inlocuitori. Masura afecteaza zeci de ambasadori ai SUA.

Reluarea exploatarilor gazelor de sist

Casa Alba a anuntat deja ca exploatarile gazelor si petrolului de sist vor fi reluate in SUA, unde sunt estimate rezerve de 50.000 de miliarde de dolari, ”pentru a crea locuri de munca si prosperitate pentru milioane de americani”. In timpul campaniei, Trump a afirmat ca ”conceptul incalzirii globale” a fost ”creat de si pentru chinezi pentru a impiedica industria americana sa fie competitiva”. Casa Alba a anuntat si intentia SUA de a se retrage din Tratatul de liber schimb transpacific (TPP) negociat intre administratia Obama si 11 tari din regiunea Asia Pacific (fara China) dar care nu a fost inca ratificat de Congres. In plus, tratatul de liber schimb (Alena) intre SUA, Canada si Mexic (intrat in vigoare in 1994) va fi renegociat.

Theresa May, primul lider strain la Casa Alba

Premierul Marii Britanii va fi primit, vineri, la Casa Alba, a anuntat purtatorul de cuvant al lui Donald Trump, Sean Spicer, care a adaugat ca pe agenda diplomatica a lui Trump figureaza si o intalnire cu presedintele Mexicuui, Enrique Pena Nieto, in 31 ianuarie. Cu cateva zile inainte de a depune juramantul, Trump a declarat ca Brexit va fi un succes si ca este nerabdator sa semneze ”foarte repede” un acord comercial cu Marea Britanie.

Angajati CIA, va iubesc 1000%

Dupa ce a lansat un val de critici la adresa serviciilor americane de informatii, noul presedinte al SUA a intors foaia afirmand ca ”nimeni nu este atasat ca el de comunitatea de informatii si de CIA”. Sambata, i-a asigurat pe angajatii CIA ca-i sustine 1000%. ”Va iubesc si va respect, suntem pe aceeasi lungime de unda, vomn face impreuna lucruri extraordinare”. Anterior, directorul CIA, John Brennan, l-a avertizat pe Trump sa-ti disciplineze limbajul”, in special in referirile la Federatia Rusa.

Incurcatura pe scarile Casei Albe

In momentul sosirii la Casa Alba, Donald si Melania Trump au fost intampinati, potrivit protocolului,de Barack si Michelle Obama. Melania a adus o cutie frumos ambalata pe care i-a oferit-o lui Michelle insa fosta Prima Doamna nu a avut cui sa o dea, pentru a se alinia la fotografia de grup, cei patru fiind flancati doar de doi militari in pozitie de drepti, cu mainile la chipiu. Dupa ce si-a vazut nevasta ca se invarte fara scapare, Barack a luat cutia, a intrat in cladire pentru a o inmana cuiva si a revenit pe scari pentru forografia oficiala. Dar ce continea cutia? Erau bomboane, cum s-a vehiculat? Mai multi internauti au remarcat ca atentia Melaniei venea de la Tiffany and co, un cunoscut bijutier.

LGBT dispar de pe site-ul Casei Albe

Noua administratie a pus la punct site-ul Casei Albe, de unde pagina dedicata drepturilor LGBT( lesbiene, gay, bisexuali si transsexuali) a fost suprimata. In schimb, site-ul propune o biografie a noii Prime Doamne, Melania Trump, inclusiv o lunga si surprinzatoare lista cu produse de lux pe care aceasta le-a achizitionat si cu diverse magazine unde Melania si-a facut aparitia.

 

author avatar
Catalin Dumitrescu
244 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger