AcasăNewsFalimentul marketingului politic american

Falimentul marketingului politic american

89 % din economia tarii valoreaza afacerilecu petrol derulate de Kuweit

Lumea unipolara la care visau SUA se duce dracului. Cu fiecare zi apar nemultumiri in cele mai neasteptate zone de pe glob, dovada clara ca oamenii s-au prins de marketingul politic pe care il fac americanii. Initiata pe vremea lui Kennedy si continuata apoi de Lyndon Johnson, aceasta strategie a datului din gura si a impachetarii nimicului in hartie multicolora si cu fundita nu mai este suficienta. Incepe sa fasaie, iar rezultatul nu poate fi decat unul singur: in final, americanii vor deveni tinta pentru nemultumitii (a se citi pacalitii) din lumea intreaga!

89 % din economia tarii valoreaza afacerilecu petrol derulate de Kuweit

Tot mai multe voci din Golful Persic se arata nemultumite de prabusirea pretului la barilul de petrol. In disperarea lor de a lovi Rusia lui Vladimir Putin, americanii au insistat pentru mentinerea la un nivel cat mai scazut a pretului titeiului (in prezent e undeva la 42 dolari/ baril). La inceput, statele din Golf au acceptat fara sa cracneasca, insa iata ca apar discutii la mai bine de doi ani de cand s-a ajuns in aceasta situatie.

 

Pentru prima data din 2000 incoace, Kuweitul inregistreaza un deficit bugetar, pe fondul scaderii veniturilor cu 45%! Vorbim despre al doilea stat din regiune lovit de criza petrolului – Arabia Saudita tocmai ce s-a vazut pusa in situatia neplacuta de a apela la rezervele valutare ca sa poata face fata situatiei create de lipsa cererii la petrol.

Kuweitul se imprumuta de 10 miliarde!

Anas al-Saleh, ministrului Petrolului si al Finantelor din Kuweit, a raportat un deficit bugetar de aproape 16 miliarde de dolari, o suma deloc de neglijat in vremurile actuale. „Nu avem cui vinde, preturile sunt mici si este destul petrol pe piata”, se plang kuweitienii, pentru care exportul de petrol in ultimul an a inregistrat o scadere cu 46% fata de anul 2014! Ca sa intelegeti mai bine situatia – tranzactiile cu petrol sustin economia Kuweitului in proportie de 90%!

Cine s-ar fi gandit ca o tara bogata precum Kuweitul va ajunge in situatia de a se imprumuta 10 miliarde de dolari de pe pietele financiare internationale? Mai mult, alte aproape 7 miliarde vor fi imprumuturi interne!

Ramane de urmarit pentru cat timp vor mai accepta arabii jocul americanilor. Din exterior se vede ca SUA duc acest razboi cu Rusia pe banii si sacrificiul statelor din Golf, o situatie care, insa, da semne ca se apropie de final.

Inainte de toate, primeaza banul

Cu trei avioane si 10 tancuri, dar avand la inaintare un marketing militar extraordinar, americanii au reusit sa controleze Golful Persic. Numai ca tarile din regiune incep sa se trezeasca si vad cum organizatii ca ISIS sau Al Qaeda scapa de sub control, putand reprezenta un pericol pentru pacea in zona. Pana in final, dincolo de doctrine si ideologii, miliardarii arabi nu sunt altceva decat niste oameni de afaceri direct interesati sa aiba liniste pentru a-si putea dezvolta business-urile. De aceea, pe masura ce ajutorul promis devine de fapt un contraajutor, propaganda americana pierde din ce in ce mai mult teren.

Influenta SUA in Turcia este deja pierduta

Americanii primesc o grea lovitura si din Turcia. Ce face Erdogan in aceste zile, la Washington se numeste tradare, dar la Ankara se cheama „interes national”. Seful celei de-a doua forte militare NATO a inteles perfect cine i-a vrut capul la puciul din 15 iulie si cine l-a salvat. Marti, Recep Tayyip Erdogan a mers la Sankt Petersburg intr-o vizita care mai degraba a aratat ca o audienta.

Actiunile si pozitia lui Erdogan reflecta desprinderea Turciei de sub pulpana Statelor Unite. Influenta americana in zona e acum istorie, doar baza de la Incirlik ce mai reprezinta un numitor comun. Pentru cat timp, ramane de vazut, caci deja se ia in discutie stoparea activitatilor militare desfasurate acolo. Vicepresedintele partidului turc de guvernamant a cerut Parlamentului de la Ankara sa inchida baza NATO de la Incirlik (70 de focoase nucleare s-ar afla acolo) si sa-i expulzeze din tara pe toti militarii americani stationati acolo. Ca parte a hotararii de care dau dovada, turcii nu s-au ferit sa aresteze o jurnalista americana acreditata la Istanbul.

Ambasada SUA din Turcia a inceput sa fie pichetata in fiecare seara de cetateni turci. Asta ne aduce aminte de ce s-a intamplat la sfarsitul anilor ’70 in Teheran, cand in acelasi mod Iranul a inceput sa-si proclame independenta fata de America.

Flancul estic al NATO, visul care l-a adormit pe Iohannis

In timp ce presedintele nostru viseaza la o flota comuna cu bulgarii in Marea Neagra, vecinii nu stiu cum sa mai dezvolte afacerile cu Rusia „balaurului” Vladimir Putin. Intr-atat de mult ii pasa premirului Boiko Borisov de intarirea flancului estic al NATO incat l-a anuntat pe „herr” Klaus ca nu da doi bani pe planurile militare ale Romaniei. Banii turistilor rusi si planurile comune Sofia – Moscova (se vorbeste despre investitii la centrala nucleara de la Kozloduy) sunt chestiuni mult mai importante pentru bulgari.

Iar in zona mai avem si Serbia si Ungaria, doua state aflate in relatii daca nu mai bune, macar la fel de cordiale cu Rusia. E limpede ca si in Balcani lumea a inceput sa inteleaga ce inseamna marketingul politic american: investitii pe hartie si promisiuni desarte.

Romania? Ea sta linistita, o apara Deveselu. Iar daca nici scutul nu o sa mai faca fata, atunci podul de la Agigea cu siguranta le va da batai de cap rusilor. Daca aleg sa vina pe acolo, soldatii lui Putin vor avea un mic „delay” pana sa nimereasca iesirea spre Capitala.

author avatar
Laurentiu Teodorescu
906 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger