AcasăNewsFalimentul Greciei pune in pericol Romania

Falimentul Greciei pune in pericol Romania

Grecii sunt nemultumiti de masurile de austeritate, dar greselile fostilor lor conducatori ameninta inclusiv Romania

Liderii UE, precum si analistii economici europeni sau din SUA considera ca Greciei i-a cam sunat ceasul ca membra a zonei euro. In paralel, falimentul Portugaliei este previzibil, iar Romania va avea mari probleme din cauza bancilor grecesti.

Grecii sunt nemultumiti de masurile de austeritate, dar greselile fostilor lor conducatori ameninta inclusiv Romania

La nivelul cancelariilor europene, dar si prin birourile marilor banci din UE si SUA, circula anumite estimari numite ”adevaruri acceptate” in legatura cu perspectiva economica a UE.  Astfel, este larg acreditata ideea ca Grecia – indiferent daca va falimenta dur sau ”asistat” – este o cauza pierduta. In paralel, mai toti analistii economici au convingerea ca urmatorul stat care va intra in incapacitate de plata va fi Portugalia. De asemenea, liderii UE considera ca Banca Centrala Europeana a reusit sa acopere ”foamea” de bani a principalelor banci aflate cu lichiditatile la pamant, iar criza financiara aparuta in ultima parte a anului trecut ar fi astfel evitata. Unele adevaruri sunt prea dure, altele, prea linistitoare,  dar un lucru este cert: daca Grecia intra in faliment si nu mai poate plati niciun eurocent, Germania si Franta, dar si Romania, vor fluiera din toti bojocii. A paguba.

Cei mai mari creditori ai Atenei

Statul elen datoreaza aproape 400 de miliarde de euro catre guverne,  banci, firme, persoane fizice etc. Cei mai mari creditori ai statului elen sunt:

– Franta, cu 55,8 miliarde euro (din care 10,7 miliarde euro din partea statului francez);

– Germania, cu 21,4 miliarde euro (din care 12,4 miliarde de euro din partea statului federal german);

– Marea Britanie, cu 12,6 miliarde euro ;

–  Bancile grecesti, cu peste 63 de miliarde de euro.

Scenarii pesimiste pentru Bucuresti

Faptul ca bancile grecesti au de recuperat 63 de miliarde de euro este un semnal nelinistitor pentru Romania. Potrivit analistilor bancii Nomura,  ponderea acestor banci in sistemul bancar romanesc este de peste 22%. Daca aceste intitutii financiare nu-si recupereaza banii de la statul elen, vor fi obligate fie sa taie finantarea subsidiarelor grecesti de la noi, fie sa le vanda, fie sa le falimenteze ori sa se retraga total din tara noastra. Oricare dintre aceste scenarii pune in pericol finantarea mediului de afaceri si chiar stabilitatea financiara a Romaniei.

author avatar
Arpad Dobre
360 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger