AcasăNewsFake news ucid!

Fake news ucid!

Guvernul din Sri Lanka a acuzat Facebook ca nu a reusit sa controleze discursurile pline de ura de pe patforma, care au contribuit la desele proteste antimusulmane

Un studiu recent al New York Times      se opreste asupra  efectelor stirilor false care se raspandesc pe Facebook. Mai ales cele cu scop de  dezinformare si de propagarea starii de ura, ajungandu-se la o concluzie infioratoare: fake news ucid!

Guvernul din Sri Lanka a acuzat Facebook ca nu a reusit sa controleze discursurile pline de ura de pe patforma care au contribuit la desele proteste antimusulmane

Raportul declara, de exemplu, ca Sri Lanka a fost lovita des de  zvonuri false pe Facebook care au dus chiar si la manifestari violente in strada.  NYT raporteaza ca tendinte violente au avut loc in Indonezia, India si Mexic, scriind ca linsajul este un fel de a inlocui politia dupa ce sunt publicate pe Facebook astfel de incitari apoi devenind virale. Iar lumea se aprinde si actioneaza sub influenta mesajului care dezinformeaza cu un anumit scop.

The Times a mai aflat ca semnalarea acestor stiri pline de ura sa Facebook nu genereaza nicio reactie. „Raportati la Facebook degeaba, nu fac nimic”, a spus unul dintre cercetatori. „Exista incitare la violenta impotriva unor comunitati intregi, iar Facebook declara ca nu incalca standardele comunitatii”. Pe masura ce platforma lui Zuckerberg cuprinde intreaga lume, analistii spun ca violenta ar putea invada intreaga planeta. Seful informatiilor publice din Sri Lanka, Sudarshana Gunawardana, a declarat pentru Times ca „a simtit un sentiment de neputinta” atunci cand Facebook a devenit popular in tara lui. „Trebuie sa existe un fel de angajament cu tari precum Sri Lanka intre companiile mari care ne privesc doar ca piete”, a spus Gunawardana. „Suntem o societate, nu suntem doar o piata”.

author avatar
Catalin Dumitrescu
187 afisari

2 COMENTARII

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger