AcasăNewsFacturile la energie din 2023 vin cu o mare schimbare. La ce...

Facturile la energie din 2023 vin cu o mare schimbare. La ce trebuie să fie atenți clienții

facturaFactură uriaşă la energie, primită de un român! Șoc: „Cum să-mi vină de 10 ori mai mult? / Atât consum eu în 18 luni”

Toţi românii au plătit în acest an facturi la energie electrică în funcţie de consumul mediu din 2021. De anul viitor, însă, regulile se schimbă.

Din ianuarie 2023 va trebui ca, în fiecare lună, să citim contorul de energie electrică şi să transmitem indexul către furnizor. În cazul în care nu facem acest lucru, se va lua în calcul consumul stabilit în convenţia încheiată cu furnizorul.

Indexul trebuie transmis la un număr înscris pe factură

Fiecare client ar trebui să aibă stabilită o astfel de convenţie de consum, în momentul în care încheie contractul cu furnizorul de energie. Iar convenţia să fie cât mai apropiată de consumul real.

Astfel, pe facturi va fi inclus un număr de telefon pentru comunicarea indexului, iar pe facturi se vor detalia și penalitățile, dar și modalitățile de plată.

„Consumatorul ştie foarte clar ce va avea de plătit în fiecare lună, în baza citirilor pe care le va transmite. Este o modalitate prin care ţinem consumurile sub control”, a precizat George Niculescu, secretar de stat în Ministerul Energiei.

Noile reguli pentru facturare apar într-un amendament proaspăt depus la Parlament. Dacă se va aplica, în februarie anul viitor, sute de mii de români s-ar putea trezi cu facturi uriaşe, în urma regularizării, pentru că au consumat mai mult decât în 2021, dar au plătit mai puţin.

Prețurile la energie, plafonate de Guvern

În același timp, și anul viitor, facturile de la energie ar putea întârzia, pentru că furnizorii trebuie să-și actualizeze metoda de calcul după noile plafoane stabilite de Guvern, prin noua Ordonanță de Urgență.

Prețurile plafonate din ianuarie 2023

– 0,68 lei/kWh pentru cei care consumă sub 100 kWh pe lună

– 0,8 lei/kWh pentru cei care consumă sub 255 kWh pe lună

– 1,3 lei/kWh pentru cei care consumă peste plafon.

author avatar
Andreea Vlad
670 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger