AcasăNewsFactura extradarii lui Nicolae Popa o infunda pe Kovesi

Factura extradarii lui Nicolae Popa o infunda pe Kovesi

In a picture taken on Wednesday, April 8, 2015 Laura Codruta Kovesi the chief prosecutor of Romania's anti-corruption authority, the DNA, speaks during an interview with the Associated Press in Bucharest, Romania. Under communism, the justice system was a man’s domain; in the 1990s, with the advent of democracy and capitalism in Romania, men left poorly paying state prosecutor and magistrate jobs and the result is that 60 percent of Romania’s prosecutors and judges today are women.(AP Photo/Vadim Ghirda)

Procurorii stiu de ce se vor schimba multe lucruri, iar adevarul va iesi la iveala. Acest lucru o va face pe ”Zeita antiocoruptie”, fosta sefa a DNA, Laura Codruta Kovesi sa dea cu subsemnatul intr-un dosar rasunator, aducerea in tara a asa zisului fugar, Nicolae Popa, tatal FNI”. Tot mai multe voci din Justitie afirma ca fosta sefa a DNA nu va iesi deloc bine din aceasta speta.

In 3 decembrie, procurorul Adina Florea, propunerea respinsa de Iohannis a ministrului Tudorel Toader la sefia DNA, a primit,  prin intermediul unei persoane, un denunt scris de Sebastian Ghita. Omul de afaceri arata ca, in primavara anului 2011, Laura Kovesi, in calitate de procuror general al Romaniei, i-a cerut sa plateasca o suma consistenta de bani pentru aducerea in tara a lui Nicolae Popa, fostul director al FNI, de la Jakarta. Ghita spune ca, prin aceasta, Kovesi a urmarit obtinerea unui beneficiu de imagine, ca oportunitatea numirii sale, ulterioare, la sefia DNA. Acesta a intrebat, retoric, daca Kovesi ar putea fi acuzata de spalare de bani. Plata serviciilor aeriene s-a facut de catre Asesoft, pentru inchirierea unui avion privat. Audiat, ieri, ca martor in acest dosar, Nicolae Popa a declarat la iesirea de la Parchet ca extradarea sa s-a facut in aprilie 2011 si ca a fost vizitat in arest de doua persoane. Anterior aducerii lui Nicolae Popa in tara, Laura Kovesi a participat, in perioada 11-18 martie 2011, la un seminar chiar in Jakarta. Pe de alta parte, tot ieri, un comunicat al Ministerului de Interne, spunea  ca Nicolae Popa a fost adus in tara de catre IGPR si ca toate costurile aferente transportului au fost achitate integral de catre Politia Romana. Doar ca factura emisa de IGPR este datata septembrie 2011, iar asa cum spune Popa extradarea s-a facut in aprilie 2011. Mai mult, ANAF Ploiesti a descoperit, in contabilitatea companiei Asesoft, controlata de Sebastian Ghita, o factura fiscala, in valoare de 268.689 de lei, emisa in 11 aprilie 2011, de catre SC Ion Tiriac Air, pentru plata unor servicii de transport aerian extern. Ulterior, aceasta factura a fost sustrasa, in timpul unei perchezitii efectuate la Asesoft, de catre fostul procuror DNA Ploiesti, Mircea Negulescu.

Negocieri secrete

Dosarul care este instrumentat acum de Adina Florea mai are un aspect interesant, procuroarea trebuie sa stabileasca, conform denuntului lui Gita care au fost actele premergatoare aducerii in tara a ”tatalui FNI”. Inca din 2010, pe surse, politistii Serviciului Urmariri din IGPR acuzau faptul ca Parchetul a actionat conspirativ in aceasta afacere. Mai exact, mana dreapta a Laurei Kovesi, procurorul Marius Iacob, impreuna cu politistul Vasile Viorel s-au deplasat la Jakarta, pentru a-l audia in secret pe Nicolae Popa. Audierea a avut loc in Penitenciarul de Stat din capitala Indoneziei, in perioada 5-10 martie 2010.

author avatar
Ramona Feraru
649 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger