AcasăNewsFacerea de bine…de mama!

Facerea de bine…de mama!

Lazar Comanescu, fost ministru de externe si actualmente ambasador al Romaniei la Berlin, este acuzat ca ar fi incercat sa influenteze judecatorii Tribunalului Brasov, pentru rezolvarea unui dosar al unui cetatean german. Acuzatie grava, care teoretic ar fi corecta, insa practic, cel putin din informatiile disponibile in prezent, demonstreaza ca este vorba doar de-o gafa si nicidecum de-un caz de trafic de influenta!

Diplomatul roman a transmis o scrisoare catre Tribunalul din Brasov, informanad despre situatia unui cetatean german, de origine romana, care solicitase sprijinul ambasadei in cazul unui proces, prin care se cerea restituirea unor terenuri din zona montana a tarii noastre. Cetateanul respectiv mentiona ca, in cazul in care dosarul sau va mai fi tergiversat, va folosi influenta pe care o are pentru solutionarea procesului, “amenintare” pe care ambasadorul Comanescu a adus-o la cunostinta judecatorilor, prin scrisoarea sa.

Solicitari de acest gen sunt adresate destul de des tuturor misiunilor diplomatice din intreaga lume, iar ambasadorul, sau consulul general, au obligatia sa informeze acasa si, conform legii contenciosului administrativ, sa-i raspunda petentului. Ca urmare, asa cum spuneam mai devreme, practic ambasadorul Comanescu nu si-a facut decat datoria, mai ales ca se pare ca a transmis exact cuvintele cetateanului respectiv, fara a adresa vreo amenintare, sau presiune, in numele sau, sau al MAE. Daca era un caz clasic de trafic de influenta, sigur domnul Comanescu nu ar fi trimis o scrisoare, care sa ramana ca proba clara  a ilegalitatii sale!

Unde a gresit, totusi? A gresit adresantul, adica a transmis scrisoarea direct judecatorilor de la Brasov. O astfel de scrisoare trebuia transmisa Ministerului de Externe, care la randul sau putea avertiza Ministerul Justitiei, sau CSM-ul si mai departe era obligatia legala a acestora sa raspunda pe aceeasi filiera.

Desigur ca astfel traseul scrisorii s-ar fi lungit foarte mult si sunt convins ca, bine intentionat, nedorind sa vada justitia romaneasca atacata prin presa germana, ambasadorul Comanescu a omis faptul ca va putea fi acuzat de trafic de influenta. De aici vine si titlul acestui articol, care ne intareste convingerea ca, de multe ori, intentia de-a face face un bine este…de mama!

author avatar
Silviu Ionescu
978 afisari

1 COMENTARIU

  1. Domnule ambasador, la experienta diplomatica a dumneavoastra, sa nu cunoasteti niste cutume elementare? Ceva nu PUTE bine.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger