AcasăNewsFacebook ne-a vandut chinezilor

Facebook ne-a vandut chinezilor

SUA acuza Partidul Comunist Chinez ca sustine cu sume uriase Huawei iar China este concurentul direct al SUA pe piata telecom

Seria neagra pentru Mark Zuckerberg continua. Gigantul social-media a recunoscut ca a permis accesul la datele utilizatorilor sai la cel putin patru producatori chinezi de smartphones, intre care Huawei, oaia neagra a Washingtonului, pe care Trump vrea sa-l interzica din cauza suspiciunilor de spionaj.

SUA acuza Partidul Comunist Chinez ca sustine cu sume uriase Huawei iar China este concurentul direct al SUA pe piata telecom

Dupa ce luni presa americana a dezvaluit ca Facebook are acorduri de data sharing cu 60 de producatori de telefoane, polemica a continuat iar Facebook a a admis faptul ca Huawei si alte trei companii chineze producatoare de smartphone-uri fac parte din grupul de companii care au primit acces la datele utilizatorilor retelei. Cele patru comnpanii chineze sunt supravegheate de catre autoritatile americane. Facebook a precizat ca patru producatori chinezi au primit acces la datele user-ilor Facebook: Huawei, Lenovo, OPPO si TCL. Aceste companii si alte cateva zeci, au semnat acorduri cu Facebook pentru ca aparatele produse de ei sa fie compatibile din punct de vedere tehnic cu aplicatia retelei sociale. ”Huawei este al treilea cel mai mare producator de dispozitive mobile din lume si dispozitivele sale sunt utilizate peste tot, inclusiv in Statele Unite. Facebook, ca si alte companii americane de tehnologie, a colaborat cu el si cu alti producatori chinezi pentru a face (Facebook) compatibil cu telefoanele lor”, a declarat, Francisco Varela, insarcinat cu parteneriatele mobile in cadrul Facebook Avand in vedere interesul Congresului, am vrut sa clarificam ca toate informatiile permitand a face Facebook compatibil cu telefoanele Huawei au fost stocate in telefoane si nu pe serverele Huawei „, a spus el. Facebook a anuntat ca va inceta contractul cu Huawei in zilele urmatoare.

Ingrijorari legitime 

Dar aceste dezvaluiri au starnit furia vicepresedintelui Comisiei de Informatii din Senatul SUA, Mark Warner care, la fel ca alti parlamentari americani, estimeaza ca Huawei este o amenintare pentru securitatea nationala a Statelor Unite. ”Faptul ca Facebook a lasat producatorii de dispozitive ca Huawei si  TCL sa acceada la interfetele sale ridica preocupari legitime si astept cu nerabdare sa stiu cum a facut Facebook sa se asigure ca informatiile despre utilizatorii sai nu au ajuns la serverele chinezesti „, a reactionat senatorul democrat intr-o declaratie. Potrivit lui Warner, ”relatiile stranse” intre puterea politica de la Beijing si fabricantul Huawei sunt cunoscute ”incepand cu 2012”. De partea sa, Huawei a negat mereu suspiciunile de proximitate cu Partidul Comunist Chinez si a reamintit regulat ca este prezent in 170 de tari.

Huawei, interzis la Pentagon 

La inceputul lunii mai, Pentagonul a interzis personalului sau sa mai cumpere spartphones Huawei si ZTE din cauza riscurilor de securitate ”inacceptabile”. Pentru autoritatile americane, companii precum Huawei sunt susceptibile ca desfasoara spionaj in favoarea Beijingului. Noile informatii privind colaborarea Facebook cu Huawei si alti constructori chinezi pica cum nu se poate mai rau, in conditiile unui climat de vii tensiuni comerciale intre Washington si Beijing, pe fondul amenintarii unui razboi comercial via taxe vamale. Pe de alta parte, Statele Unite si China se afla in concurenta directa pentru dominare in lumea telecomunicatiilor, in special privind dezvoltarea internetului mobil ultrarapid 5G. In SUA, legiuitorii sunt suspiciosi de ani de zile fata de companiile chineze si au recomandat operatorilor americani sa evite sa cumpere de la ei echipamente de retea. In ultimele saptamani, administratia Trump a atacat direct Huawei si concurentul sau ZTE, fortandu-l pe acesta din urma sa paraseasca teritoriul american. La rindul sau, gigantul telecom american AT&T a decis sa nu mai comercializeze modelul Huawei Mate 10 Pro iar Best Buy nu mai vinde produsele Huawei. Guvernul SUA reproseaza Beijingului ca a sustinut cu miliarde de dolari Huawei contribuind la expansiunea mondiala a companiei.

Umbra  Cambridge Analytica

Este, de asemenea, evident o noua lovitura incasata de Facebook, deja incurcata de la jumatatea lunii martie in scandalul Cambridge Analytica. Aceasta companie britanica este acuzata ca a colectat si a exploatat, fara consimtamantul lor, date cu caracter personal de 87 milioane de utilizatori in scopuri politice, inclusiv pentru a castigul referendumului pentru Brexit in Regatul Unit si a lui Donald Trump in alegerile prezidentiale din SUA.Aceste date personale au trecut printr-o aplicatie terta de teste psihologice oferite pe Facebook. Co-fondatorul si seful Facebook, Mark Zuckerberg, a trebuit sa-si ceara scuze si sa se explice indelung in fata parlamentarilor americani si europeni, foarte porniti impotriva gigantului social-media, acuzat  de laxism si opacitate in gestionarea muntilor de date cu caracter personal.

author avatar
Tudor Borcea
220 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger