AcasăNewsF1 Monaco, in lumea banilor fara numar

F1 Monaco, in lumea banilor fara numar

Monaco sau Monte Carlo, stat-capitala, sau capital-stat, spuneti-i cum vreti, poseda cea mai mare aglomeratie de milionari pe metru patrat. Tot aici, metrul patrat de pamant costa cat o masina de lux, iar numarul iahturilor-unicat este imens.

Dar, de cel putin doua ori pe an, Monaco devine un loc irespirabil, unde esti de-a dreptul sufocat de bogatiile celorlalti. Un eveniment este Festivalul de Film de la Cannes si al doilea, care tine exclusiv de Monaco, este Marele Premiu de Formula 1, singurul circuit din lume de F1 care are loc pe strazile unui oras. Acest super-eveniment automobilistic va avea loc in weekend: vineri si sambata au loc antrenamentele, iar dumninica va fi cursa propriu-zisa.Impatimiti ai acestui sport vin din toata lumea sa prinda cursa, dar si sa se bucure de luxul de la Monaco. Evident, exact acum, toate preturile sar in aer. Si chiar trebuie sa ai bani sa te poti caza in Monaco o singura noapte. Spre exemplu, la hotelul Hermitage, de cinci stele, o camera single pentru doi adulti costa in mod normal, cu reducerea aferenta, circa 3.000 de euro pe noapte. Ei bine, in acest weekend, o noapte va costa peste 5.000 de euro. Dar, deja nu mai este nimic liber. Totusi, acum un apartament sare de 7.000 de euro, iar o suita regala te lasa fara cel putin 20.000 de euro. La fel se intampla si la hotelurile de patru si trei stele, ba chiar si la putinele pensiuni din zona. Desigur, ar mai exista posibilitatea cazarii la Nisa, deci tot pe Coasta de Azur, dar sa nu credeti ca veti face mari economii. Daca vrei sa vezi cursa, un bilet „in picioare”, la gramada, dai vreo 50 de euro, dar daca vrei un loc mai bun, eventual cu sampanie gratuita, te scobesti de 1.000 de euro. Ar fi si varianta sa urmaresti fiarele pe patru roti de la terasa unui hotel, dar aici mai bagi ceva, 1.200, poate 1.500, daca nu chiar 2.000, pentru o vedere exclusivista. Pe langa cursa sunt si alte variante de amuzament: lumea se strange in cluburi in care cheltuie minimum 1.000 de euro de persoana pe seara, si sparg banii la celebrul cazino. Si „fetitele” sunt scumpe zilele astea. O escorta „comme il faut” n-o pupi sub mia de euro…

Monte Carlo, istoria luxului

Istoria Principatului Monaco este povestea unui cuib de pirati, care s-a transformat intr-o oaza a miliardarilor din intreaga lume. Locul actiunii: o stanca de mare importanta strategica din Marea Mediterana.

Francesco Grimaldi, cavaler de Genova, care conducea un grup de razboinici, a batut la portile cetatii franciscanilor, situata chiar pe acea locatie. Asta se intampla in urma cu 700 de ani. Razboincii lui Grimaldi erau imbracati in calugari. Atunci cand au intrat in cetate, au scos sabiile din teaca, ucigandu-i pe oamenii care vietuiau acolo. Chiar si astazi, drapelul statului infatiseaza doi monahi fluturand sabii…

O idee geniala

Faimosul scriitor Somerset Maugham descrie Monaco drept „un loc insorit, pentru persoane dubioase”. Nu se stie daca acest lucru se aplica doar pentru inceputurile principatului… Pana la sfarsitul secolului 19, Monaco pierde 80 la suta din teritoriu, dar isi castiga independenta deplina, fiind un stat minuscul pe un teritoriu de doar doi kilmetri patrati, situat intre orasul francez Nisa si granita actuala italo-franceza. Dar cum se poate supravietui financiar in acest infim teritoriu? Printul Charles al III-lea, a avut la un moment dat o idee, contactandu-l pe prietenul sau, un antreprenor sofisticat, Francois Bleau. Numit si „vrajitorul din Monaco”, acesta isi deschide un cazinou care cunoaste, in scurt timp, un succes fulminant, datorita eliminarii taxelor pentru jucatori.

Fara taxe

Nobili din intreaga lume vin la Monaco si se stabilesc aici. Astazi, Monaco este cea mai mica tara din lume, dupa Vatican. In ceea ce priveste venitul mediu pe cap de locuitor, minusculul Monaco poate fi incadrat intr-unb club select. 21.000 de oameni, din cei 33.000 de locuitori ai principatului sunt milionari. Atrasi de lipsa impozitelor, bogatii din intreaga lume isi ancoreaza iahturile de lux in portul Monaco. Aici, cel mai mare pret al unei proprietati a atins un nou record: 70.000 de dolari pe metru patrat. Tot aici sunt scoase la vanzare case de 1.000-1.500 metri patrati, care costa 100 milioane de euro.  In unele dintre luxoasele palate exista cate 25 de servitori. In baie, de exemplu, totul este de aur. Masinile sunt urcate cu ascensorul si sunt parcate in apartament. Aici e ca-n filmele cu James Bond.

 

author avatar
Catalin Dumitrescu
981 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger