AcasăNewsExpulzari incrucisate

Expulzari incrucisate

Doua avioane Il-96 au aterizat ieri pe aeroportul moscovit Vnukovo avand la bord ”spionii” rusi trimisi acasa de Washington, cu tot cu familii

Diplomatii rusi declarati ”personae non gratae” de catre Washington au ajuns, ieri, in Rusia, pe fondul tensiunilor crescute intre Moscova si occidentali, in siajul scandalului Skripal.

Doua avioane Il 96 au aterizat ieri pe aeroportul moscovit Vnukovo avand la bord spionii rusi trimisi acasa de Washington cu tot cu familii

Sambata, Rusia si-a avertizat cetatenii cu privire la riscurile de a fi ”hartuiti” daca calatoresc in Marea Britanie, inclusiv din partea politiei, din cauza unei ”politici antiruse si escaladei retoricii amenintatoare din partea britanicilor”. Ieri, si Australia si-a avertizat cetatenii cu privire la riscul ”unui sentiment antioccidental” . Ieri, un avion Il-96 avand la bord, potrivit Tass, 46 de diplomati rusi expulzati din SUA, a ajuns pe aeroportul Vnukovo (Moscova). Un alt avion era asteptat ieri. In total, 171 de persoane impreuna cu familiile lor au parasit SUA la bordul celor doua avioane. Washington si Moscova au expulzat 48 si respectiv 60 de diplomati rusi si americani, ca masuri dupa otravirea fostului agent dublu rus Serghei Skripal pe sol britanic. In plus fata de cei 48 de diplomati rusi, SUA au expulzat si alti 12 de la misiunea rusa de la NATO, calificandu-i ”spioni”, si au inchis consulatul rus din Seattle. In oglinda, Moscova a anuntat si inchiderea consulatului SUA din Sankt Petersburg.

Actiuni ”provocatoare”

In total, Marea Britanie si aliatii din UE si NATO au anuntat peste 150 de expulzari de diplomati rusi. Moscova a ripostat cu masuri identice, ridicand tonul la Marea Britanie. Ambasadorul britanic la Moscova, Laurie Bristow, a primit o nota de protest de la MAE rus cu privire la ”actiunile provocatoare si nefondate ale partii britanice care a instigat la expulzarea nejustificata a diplomatilor rusi de catre mai multe tari”.

In total Moscova si occidentalii au generat un val istoric de expulzari 300 de persoane

Dupa ce a expulzat 23 diplomati britanici si a inchis consulatul britanic din Sankt Petersburg dar si British Council in Rusia, Moscova a cerut sambata Londrei sa reduca cu 50 de persoane personalul sau diplomativ pentru a se ajunge la o ”paritate” a misiunilor diplomatice bilatarale. Tot sambata, Londra a confirmat o perchezitie la bordul unui avion al companiei ruse Aeroflot, pe aeroportul Heathrow, denuntata anterior de ambasada rusa la Londra care a vorbit de o ”noua provocare flagranta”. Pe de alta parte, LOndra a anuntat ca studiaza cererea Rusiei de a obtine acces la Iulia Skripal, fiica lui Serghei Skripal, a carei stare de sanatate se amelioreaza ”rapid” potrivit spitalului din Salisbury, unde este internata. Tatal sau (66 de ani) se afla in ”stare critica dar stabila”.

Noua tari din UE , prudente

Argumentele tarilor UE care nu s-au raliat acestor expulzari par sa se bazeze pe trei chestiuni: absenta de probe clare privind implicarea rusa (Grecia, Slovenia), dorinta de a ramane neutre pentru a salva dialogul cu Moscova (Austria, Bulgaria, Slovacia, Portugalia), si, in cazul Malta, Cipru si Luxemburg, prezenta unui contingent infim de diplomati rusi pe teritoriul lor. A proceda la expulzarea unei persoane, spun cele trei, ar fi disproportionat. Evident, exista in realitate motive mult mai pragmatice. Spre exemplu, importanta capitalurilor rusesti (unele deloc curate) in Cipru sau Grecia nu este straina de pozitiile celor trei tari. In afara UE, doar 8 tari au deschis ”cutia cu expulzari”: puterile occidentale (SUA, Canada, Australia) si tari care bat la usa UE (Ucraina, Albania, Macedonia). Tacere si in Asia, Orientul Mijlociu, Africa si Africa de Sud.

author avatar
Tudor Borcea
130 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger