AcasăAgriculturăUcraina are LIBER la exporturile de cereale! Polonia, Ungaria şi Slovacia se...

Ucraina are LIBER la exporturile de cereale! Polonia, Ungaria şi Slovacia se revoltă, România…

Comisia Europeană a anunțat vineri că nu va prelungi interdicția privind importurile de cereale ucrainene în cele cinci țări vecine ale Ucrainei din UE, care a expirat la data de 15 septembrie.

„Datorită activității Platformei de coordonare și a măsurilor temporare introduse la 2 mai 2023 au dispărut denaturările pieței în cele 5 state membre care se învecinează cu Ucraina”, a comunicat CE.

Obligaţii pentru Ucraina

O atitudine constructivă a tuturor participanților la platformă a contribuit la rezolvarea unor probleme concrete și a asigurat că exporturile către țările terțe din afara UE sunt fluide și chiar în creștere, susține Comisia Europeană.

Totuşi, Ucraina „iese” cu o serie de obligaţii din această „afacere”: a fost de acord să introducă orice măsuri legale (inclusiv, de exemplu, un sistem de licențe de export) în termen de 30 de zile pentru a evita creșterile bruște de cantități de cereale.

De asamenea, Ucraina trebuie să instituie, începând cu 16.09.2023, măsuri eficiente de control al exportului a 4 grupe de mărfuri pentru a preveni orice denaturare a pieței în statele membre învecinate.

Ucraina va prezenta un plan de acțiune cel târziu până la închiderea activității de luni, 18 septembrie 2023.

Comisia Europeană se va abține de la impunerea oricăror restricții atât timp cât măsurile eficiente luate de Ucraina sunt în vigoare și funcționează pe deplin.

De ce a fost nevoie de restricţii?

Restricțiile impuse de Uniunea Europeană în luna mai au permis Poloniei, Bulgariei, Ungariei, României și Slovaciei să interzică vânzările interne de grâu, porumb, rapiță și semințe de floarea-soarelui ucrainene, permițând în același timp tranzitul acestor încărcături pentru export în altă parte.

Fermierii din cele cinci țări s-au plâns în repetate rânduri de o supraofertă de produse care le afectează prețurile interne și îi împinge spre faliment.

Polonia şi Ungaria prelungesc singure restricţiile

Polonia a anunţat vineri seară că prelungeşte unilateral începând de la miezul nopţii interdicţia asupra importului a patru produse agricole ucrainene, după ce Comisia Europeană a respins cererea statelor UE vecine Ucrainei de a prelungi această măsură.

Slovacia a anunţat de asemenea vineri prelungirea embargoului asupra cerealelor ucrainene, sfidând Comisia Europeană care anunţase anterior încetarea restricţiilor,

Și Ungaria a impus o interdicţie naţională de import pentru 24 de produse agricole ucrainene, inclusiv cereale, legume şi mai multe produse din carne şi miere.

Guvernul României a anunțat căaşteaptă planul de acţiune al Ucrainei cu privire la exportul de cereale, urmând să ia decizii în consecinţă pentru protejarea agricultorilor români.

author avatar
Andrei Ștefan
874 afisari

7 COMENTARII

  1. Toate măgăriile astea o să tragă tot mai mult în balanță la alegeri.
    Dacă nu se reușește fraudarea alegerilor, toți măscăricii ăștia care ne conduc o să și-o ia în freză.
    Rămân oricum cu banii pe care i-au făcut până acum.

    • Pai tocmai lejeritatea cu ,care distrug tot ce este bun ,mă face să cred ,ca nu o sa mai fie nici o alegere în 2024 , în orice caz nu libere sunt prea bine înfipți și cocoțați acest progresisti

  2. Tradatorii de tara din echipa cistigatoare prefera sa bage in faliment toti fermierii si agricultorii din tara.

  3. Mi se pare normal ca slugile romanesti sa astepte ca si Ucraina sa le spuna ce sa faca. Martoaga cu mai multi stapani…………..E posibil asa ceva? Pana unde sa te mai cobori cu slugarnicia? Merita acesti indivizi sa te deranjezi pana la sectiile de votare? Sa-i voteze ucrainenii………….

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger