Comisia Europeană a anunțat vineri că nu va prelungi interdicția privind importurile de cereale ucrainene în cele cinci țări vecine ale Ucrainei din UE, care a expirat la data de 15 septembrie.
„Datorită activității Platformei de coordonare și a măsurilor temporare introduse la 2 mai 2023 au dispărut denaturările pieței în cele 5 state membre care se învecinează cu Ucraina”, a comunicat CE.
Obligaţii pentru Ucraina
O atitudine constructivă a tuturor participanților la platformă a contribuit la rezolvarea unor probleme concrete și a asigurat că exporturile către țările terțe din afara UE sunt fluide și chiar în creștere, susține Comisia Europeană.
Totuşi, Ucraina „iese” cu o serie de obligaţii din această „afacere”: a fost de acord să introducă orice măsuri legale (inclusiv, de exemplu, un sistem de licențe de export) în termen de 30 de zile pentru a evita creșterile bruște de cantități de cereale.
De asamenea, Ucraina trebuie să instituie, începând cu 16.09.2023, măsuri eficiente de control al exportului a 4 grupe de mărfuri pentru a preveni orice denaturare a pieței în statele membre învecinate.
Ucraina va prezenta un plan de acțiune cel târziu până la închiderea activității de luni, 18 septembrie 2023.
Comisia Europeană se va abține de la impunerea oricăror restricții atât timp cât măsurile eficiente luate de Ucraina sunt în vigoare și funcționează pe deplin.
De ce a fost nevoie de restricţii?
Restricțiile impuse de Uniunea Europeană în luna mai au permis Poloniei, Bulgariei, Ungariei, României și Slovaciei să interzică vânzările interne de grâu, porumb, rapiță și semințe de floarea-soarelui ucrainene, permițând în același timp tranzitul acestor încărcături pentru export în altă parte.
Fermierii din cele cinci țări s-au plâns în repetate rânduri de o supraofertă de produse care le afectează prețurile interne și îi împinge spre faliment.
Polonia şi Ungaria prelungesc singure restricţiile
Polonia a anunţat vineri seară că prelungeşte unilateral începând de la miezul nopţii interdicţia asupra importului a patru produse agricole ucrainene, după ce Comisia Europeană a respins cererea statelor UE vecine Ucrainei de a prelungi această măsură.
Slovacia a anunţat de asemenea vineri prelungirea embargoului asupra cerealelor ucrainene, sfidând Comisia Europeană care anunţase anterior încetarea restricţiilor,
Și Ungaria a impus o interdicţie naţională de import pentru 24 de produse agricole ucrainene, inclusiv cereale, legume şi mai multe produse din carne şi miere.
Guvernul României a anunțat căaşteaptă planul de acţiune al Ucrainei cu privire la exportul de cereale, urmând să ia decizii în consecinţă pentru protejarea agricultorilor români.