AcasăNewsExplozii radio, asemănătoare bătăilor de inimă, detectate la Soare. Fenomenul, explicat de...

Explozii radio, asemănătoare bătăilor de inimă, detectate la Soare. Fenomenul, explicat de specialiști

soare

Semnale radio misterioase „asemănătoare unor bătăi de inimă” au fost descoperite în interiorul unei erupții solare.

Oamenii de știință examinează încă un semnal ciudat venit din spațiu. De data aceasta, cercetătorii spun că semnalele radio au un model ciudat de „bătăi de inimă” – provenind de la o sursă din interiorul atmosferei Soarelui.

Semnalul se repeta la fiecare 10 până la 20 de secunde

Aceștia au detectat semnalele în cadrul unei erupții solare de clasă C la peste 5.000 de kilometri deasupra suprafeței Soarelui. Detectarea și studierea semnalelor solare ar putea ajuta astronomii să înțeleagă proprietățile fizice care determină erupțiile solare – cele mai puternice explozii ale sistemului solar – să elibereze explozii gigantice de energie.

„Acest model de bătaie este important pentru înțelegerea modului în care energia este eliberată și disipată în atmosfera Soarelui în timpul acestor explozii incredibil de puternice de pe Soare. Cu toate acestea, originea acestor modele repetitive, numite și pulsații cvasi-periodice, a fost mult timp un mister și o sursă de dezbatere în rândul fizicienilor solari.”, a declarat Sijie Yu, astronom la Centrul pentru Cercetări Solare-Terrestre al Institutului de Tehnologie din New Jersey, într-un comunicat al universității.

Cercetătorii au descoperit semnalele modelului în timp ce studiau observațiile unui eveniment de erupție solară din 13 iulie 2017, cu ajutorul telescopului Expanded Owns Valley Solar Array (EOVSA). EOVSA privește Soarele într-o frecvență de peste 1 până la 18 gigahertzi. Acesta este sensibil la radiațiile radio eliberate de electronii de mare energie din atmosfera Soarelui. Electronii de înaltă energie sunt energizați în special atunci când are loc o erupție solară.

Privind la erupția solară, echipa a observat explozii radio cu un model de semnal care se repetă la fiecare 10 până la 20 de secunde. Modelul era „ca o bătaie a inimii”, spune Yuankun Kou, doctorand la Universitatea Nanjing din China și autorul principal al studiului.

author avatar
Andreea Vlad
276 afisari

2 COMENTARII

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger