AcasăNewsExpert in securitate nationala: Nu poti sa te duci in contencios administrativ...

Expert in securitate nationala: Nu poti sa te duci in contencios administrativ cu ierarhia militara

Puterea militara a Romaniei il are in frunte pe seful Statului Major al Apararii, asa ca, „daca il faci irelevant, atunci faci irelevanta toata puterea militara a Romaniei”, afirma Hari Bucur-Marcu, expert in probleme de securitate nationala si fost sef al Serviciului Strategii de Aparare la Statul Major General. Mai mult, afectezi si NATO, argumenteaza acesta in contextul scandalului declansat recent la varful Armatei Romaniei.

Legea 346/2006 spune limpede ca: „Seful Statului Major al Apararii (SMAp) este militarul cu rangul de conducere cel mai inalt din armata, numit de presedintele Romaniei, la propunerea ministrului Apararii Nationale, cu avizul prim-ministrului, pentru o perioada de 4 ani, cu posibilitatea de prelungire cu pana la un an. In functia de sef al Statului Major al Apararii poate fi numit loctiitorul acestuia sau unul dintre sefii categoriilor de forte ale armatei”.

 

Politicul nu are ce cauta in Armata

La finalul anului trecut, mandatul de 4 ani al gen. Nicolae Ciuca (foto dreapta) s-a incheiat, iar presedintele Iohannis a respins propunerea avansata de ministrul Apararii apreciind ca ar incalca legea si a decis sa prelungeasca cu un an mandatul actualui sef al armatei. In replica, Guvernul intentioneaza sa atace in contencios administrativ decretul prezidential, iar ministrul Apararii, Gabriel Les, invoca pe Facebook un precedent din 2010, cand mandatul gen. Gheorghe Marin a fost prelungit cu un an de fostul presedinte Traian Basescu. „Nu poti sa te duci in contencios administrativ cu ierarhia militara, doar pentru ca vrei sa iti bati joc de un presedinte, sa il ridiculizezi in sedinta CSAT, sa arati ca nu are niciun fel de relevanta in decizia politica”, spune Hari Bucur-Marcu intr-un interviu acordat Ziare.com, apreciind ca actuala majoritate guvernamentala urmareste „sa intre si in domeniul apararii nationale, ca sa ii arate presedintelui ca ministrul e mai important decat el”.

“Comanda e unica in Armata”

“In primul rand, numirea gen. Ciuca este legala, pentru ca ea a fost facuta pe vechea lege, la propunerea ministrului Apararii. Tot in lege scrie ca mandatul respectiv poate fi prelungit cu un an si nu scrie nicaieri ca mai trebuie facuta o propunere din partea ministrului (pentru ca propunerea a fost deja facuta – in momentul numirii).Puterea militara a Romaniei il are in frunte pe seful Statului Major al Apararii. Daca il scuturi pe el, daca il faci irelevant, atunci faci irelevanta toata puterea militara a Romaniei”, puncteaza Bucur-Marcu. Acesta e de parere ca “nu poti sa te duci in contencios administrativ cu ierarhia militara. Comanda e unica in Armata si nu poti sa te joci cu razboiul, cu starea de necesitate sau cu starea de urgenta pentru ca vrei sa iti bati joc de un presedinte, sa il ridiculizezi in sedinta CSAT, sa arati ca nu are niciun fel de relevanta in decizia politica”.

 

author avatar
Andrei Coman
211 afisari

1 COMENTARIU

  1. Mda. Deci ministrul trebuie sa plece. Cer public demisia ministrului apărării pe motiv de absurditate și incapacitate.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger