AcasăNewsExpert guvernamental: Grecia risca iesirea din zona euro!

Expert guvernamental: Grecia risca iesirea din zona euro!

Grecia risca iesirea din zona euro daca va denunta acordurile incheiate cu UE si FMI, ce au menirea de a salva tara de la faliment prin ajustarea drastica a cheltuielilor bugetare, a avertizat consilierul economic al fostului premier grec.

„Daca spunem nu la toate, atunci vom iesi din zona euro”, a avertizat Ghikas Hardouvelis, care l-a consiliat timp de sapte luni pe seful guvernului grec Lucas Papademos. Electoratul elen a respins masiv la alegerile de duminica masurile de austeritate impuse de UE si FMI, dar asta nu inseamna ca acestea vor fi renegociate semnificativ si nu se va schimba ceva in Europa pentru ca poporul elen a strigat „nu” la alegeri.

„Am vazut reactiile liderilor europeni (…) singurul lucru pe care il spun este ca Grecia se indreapta spre iesirea din zona euro”, a explicat Hardouvelis, rugandu-i pe concetatenii greci sa „intre in logica partenerilor lor” europeni, deoarece ei sunt cei care dau banii.

Explicatiile publice ale fostului consilier apar in contextul in care partidul radical de stanga Syriza, care s-a clasat pe a doua pozitie in alegerile de duminica, incearca formarea unui nou guvern, pe fondul apelurilor la denuntarea acordurilor de imprumut intre Atena si creditorii sai UE-FMI. Liderul formatiunii, Alexi Tipras, a exclus marti formarea unei coalitii adepte a programului de austeritate, intarind astfel scenariul organizarii de noi alegeri in aproximativ o luna.

author avatar
Ciprian Purice
118 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger