AcasăNewsExecutarea silită a început. Când își iau banii polițiștii?

Executarea silită a început. Când își iau banii polițiștii?

Singura soluție pentru obținerea drepturilor salariale a fost executarea silită a MAI

Procedurile pentru executarea silită a structurilor din cadrul Ministerului Afacerilor Interne au fost demarate, anunță sindicatele din sector. Primii bani vor putea fi încasați peste șase luni, având în vedere că vor fi 25.000 de acțiuni de executare silită.

Singura soluție pentru obținerea drepturilor salariale a fost executarea silită a MAI

Conducerea Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual a anunțat că au fost demarate deja procedurile pentru executarea silită în masă a inspectoratelor și direcțiilor de poliție pentru obligarea acestora de a egaliza salariile la nivel maxim, așa cum prevede Decizia 51 a Înaltei Curți de Casație și Justiție. ”Ne apucăm de treaba cu Bucureștiul, în primă fază, pentru că sunt mulți la București, cu Otopeni, cu celelalte. Dezvoltăm peste tot aceste procese, dar vrem o să luăm pe jurisprudență. Și în juridic sunt niște lucruri bine conturate și trebuie să le iei pas cu pas. O să facem în toată țara aceste procese, pentru că le facem pe ordonatori de credite. Executarea silită se va face individiul, pentru fiecare polițist în parte. Este o acțiune extrem de complicată, fiind acțiune individuală, și nu proces colectiv. Astfel, va trebui să facem 25.000 de acțiuni în justiție la nivel de țară și pe fiecare ordonator de credite. În Capitală avem aproape 5.000 de oameni, dacă luăm și poliția de frontieră, DGPMP-ul și Otopeni. Am vorbit cu avocații, am semnat contractele, tot, și acum începem să lucrăm. Primul pas este să facem acțiunea în instanță pe executare silită pentru fiecare polițist în parte, care este membru SNPPC. Vom executa trei ordonatori de credite, Inspectoratul General al Poliției Române, Inspectoratul Național a Poliției de Frontieră și Direcția Generală a Poliției Municipiului București. Vom dezvolta acțiuni în cascadă, progresiv, începând cu competența Curții de Apel București și apoi extinzând în toată țara. Vor dura aceste acțiuni, pentru că vor fi contestații la executare, dar sperăm ca în șase luni de zile să avem soluții finale. Dacă în această perioadă, prin negociere, vor da banii de bunăvoie, s-ar putea să renunțăm la executare”, ne-a declarat Dumitru Coarnă, președintele Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual.

Nu mai cred în promisiuni

Sindicaliștii au decis să treacă la executarea silită după ce s-au convins că promisiunile ministrului Marcel Vela nu au fost transformate în realitate, singurul gest al instituției fiind acela de a posta pe site-ul instituției un act normativ fără nicio valoare juridică. ”Salarizarea la nivel maxim decisă de Înalta Curte de Casație și Justiție înseamnă că, dacă sporul de fidelitate, de exemplu, era prevăzut între 0 și 20%, ordonatorii de credite vor fi obligați să calculeze salariul actual și să plătească sumele aferente perioadei stabilite de instanța de judecată la nivelul maxim. Noi avem acum polițiști cu funcție de execuție, ofițeri, agenți de poliție, personal auxiliar care au aceeași activitate, dar salarii diferite. La polițiști există, cu plata înghețată din decembrie 2009, un spor de fidelitate care se aplica în funcție de vechime, care, ulterior, prin lege, nu a mai fost reglementat. El a rămas pentru unii care au venit până în 2009, iar cei care au venit ulterior nu l-au mai primit. Totodată, egalizarea se va face și la agenții de poliție cu studii superioare, pentru că până în 2009 se primea 25% din salariul de funcție, iar după această dată cei care au avut studii superioare nu au mai primit nimic”, a afirmat președintele Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual, Dumitru Coarnă.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
13.895 afisari

4 COMENTARII

  1. Rusine acestor sindicate pentru ceia ce fac. Nu e destul ca statul nu are bani ci il mai si jupuieste mai ceva boierii pe tarani. Si cui credeti ca da banii? Tot celor care au. Politistii ar trebuie sa renunte de bunavoie, sa se gindeasca si la altii care muncesc la stat pe salarii de nimic. Rusine si sindicatelor si politistilor!!!!!!!!!!!!!!!!!

    • Tu vorbești serios?
      Nu înțelegi că unii au muncit pentru acești bani?
      Dacă spuneai de pușcăriașii care au primit bani drept compensație pentru perioada în care au stat în pușcărie, te înțelegeam…

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger