AcasăNewsExcedent la Trezoreria Statului. Unde-s găurile lui Orban?

Excedent la Trezoreria Statului. Unde-s găurile lui Orban?

Găurile lui Orban s-au dovedit a fi bani în plus la buget

Șoc uriaș la Guvern, după anunțurile apocaliptice privind găurile bugetare găsite de premierul Ludovic Orban și miniștrii săi, ministrul Finanțelor a găsit excedent în Trezoreria Statului, cu peste 58% mai mult decât fusese prevăzut. Mai mult, excedent se preconizează și pentru anul 2020, veniturile din dobânzi fiind cu mult peste cele așteptate.

Găurile lui Orban s-au dovedit a fi bani în plus la buget

Guvernul Orban s-a apucat să modifice bugetul Trezoreriei Statului, după ce s-a trezit în conturi cu un plus la venituri de peste 96 milioane de lei, înregistrat la 31 octombrie 2019.  ”Execuția bugetului Trezoreriei Statului la data de 31 octombrie 2019 pe primele 10 luni ale anului 2019 s-a încheiat cu un excedent de 96.575 mii lei, fiind cu 58,86% mai mare față de prevederile aprobate. Veniturile bugetului Trezoreriei Statului au fost în sumă de 155.055 mii lei, fiind cu 15,10% mai mari față de prevederile aprobate, iar cheltuielile bugetului Trezoreriei Statului în sumă de 58.481 mii lei s-au realizat în proporție de 79,11 % față de prevederile aprobate”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de hotărâre de Guvern. Astfel, veniturile bugetului Trezoreriei Statului se majorează cu suma de 49.031 mii lei, creșterea veniturilor provinind în principal din dobânzile ce urmează a se încasa la împrumuturile acordate  unităților/subdiviziunilor administrative teritoriale în baza unor acte normative intrate în vigoare după momentul aprobării inițiale a bugetului Trezoreriei Statului pe anul 2019. Totodată, cheltuielile bugetului Trezoreriei Statului se majorează cu suma 8.002 mii lei. ”Creșterea cheltuielilor cu dobânzi la depozitele și disponibilitățile păstrate în conturi la Trezoreria Statului decurge din necesitatea asigurării dobânzilor aferente depozitelor atrase pentru acoperirea golurilor temporare de casă ale contului curent general al Trezoreriei Statului pentru luna decembrie 2019, determinate de asigurarea efectuării cheltuielilor sectorului public. Necesarul de atragere a lichidităților s-a mărit față de cel avut în vedere la momentul elaborării bugetului Trezoreriei Statului. În ultimele luni ale anului 2019 s-a înregistrat o creștere substanțială a volumului cheltuielilor sectorului public față de nivelul avut în vedere la fundamentarea bugetului”, se mai precizează în nota de fundamentare a proiectului de act normativ.

Bogăție și în 2020

Proiectul bugetului Trezoreriei Statului pe anul 2020 prevede un excedent de peste 100 milioane de lei. Fundamentarea bugetului instituției s-a făcut pe baza valorii dobânzilor estimate a se încasa în anul 2020 la împrumuturile acordate unităților/subdiviziunilor administrativ teritoriale sau alte entității, a valorii dobânzilor estimate a se încasa la soldul contului curent general al Trezoreriei Statului și a volumului estimat al disponibilităţilor şi depozitelor pe termen păstrate în Trezoreria Statului pentru care există obligaţia acordării de dobândă. Totodată, la stabilirea bugetului s-au luat în calcul volumul estimat al depozitelor atrase de pe piața bancară pentru acoperirea golurilor temporare de casă pentru anul 2020, cursul de schimb lei/euro din Evoluția prețurilor și a cursului de schimb cuprinsă în Proiecția principalilor indicatori macroeconomici 2020 – 2023, precum și nivelul ratelor de dobânzi practicat de Trezoreria Statului la disponibilitățile păstrate în contul curent general .

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
12.897 afisari

5 COMENTARII

  1. Gaurile, ca probabil numai la astea viseaza Citu & Orban, n-au mai vazut de mult o gaura, si o gasesc in Buget. Bine Baieti, sunte-ti capabili !

  2. e vina comunistilor care ne ai condud,a securistilor,a nepasarui ue ca n au facut nurnberg la bucuresti,sa i zboare pe securisti din istorie.
    n au vrut sa faca curat,cine sa faca?justitia e preaocupata sa nu se dea de gol ca umbla n fundu gol.nema revolutie,nema tragatori,n au fost nici mineri la bucuresti.procesul comu ismului?sa se judece ei intre ei?

  3. Gaurile sunt in capul tulburat de substante al catului si a lui sica. Ei fac precum magazinele: scumpesc apoi spun ca e black friday si se fac reduceri. Au facut cheltuieli nesabuite ( au platit partenerului vechiturile care vor ajunge prin 2025 la destinatie), au platit tva, deiverse rambursari pentru te miri ce, au ridicat deficitul si euro pana la cer, si apoi cica plafoneaza salariile demnitarilor (hai sictir!) si alte cele. Mai prosti guvernanti ca ciuma galbena nu cred sa existe. Dar daca romanii galbeni i-au votat….

  4. DEFICITUL COMERCIAL AL ROMANIEI A DEPASIT 14 MILIARDE DE EURO IN PRIMELE 10 LUNI ALE ANULUI 2019 .

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger