AcasăNewsEvreii parasesc Europa

Evreii parasesc Europa

Confruntata cu Brexit, Europa risca sa fie sfasiata intre islamismul radical si antisemitismul de extrema dreapta, a afirmat Pinchas Goldschmidt, marele rabin al Moscovei.

Pinchas Goldschmidt pune pe tapet fantomele trecutului european

”Decizia Regatului Unit de parasire a Uniunii Europene ar putea destabiliza situatia politica in Europa de o asemenea maniera incat evreii nu vor fi in siguranta, si insasi existenta comunitatilor locale evreiesti va fi pusa in discutie”, a declarat, in fata Parlamentului European, Pinchas Goldschmidt, care este si presedintele Consiliului rabinilor din Europa. In opinia sa, evreii europeni au in zilele noastre impresia ca se afla pe sine, intre doua trenuri care se apropie cu mare viteza. ”Un tren reprezinta islamul radical si jihadismul, altul este antisemitismul batranei Europe, ascensiunea extremei drepte. Cele doua pun sub semnul intrebarii existenta comunitatii evreiesti europene ca atare”, a avertizat Goldschmidt. Evreii, a continuat el, au simtit din plin unda de soc a atacurilor din Paris, din Bruxelles. Brexit ar putea avea si el un impact considerabil asupra locului pe care il ocupa comunitatea evreiasca din Europa. Pentru a-si ilustra punctul de vedere, rabinul a exemplificat rezultatele unor sondaje recente potrivit carora 40% din evreii francezi se tem sa poarte vestimentatii si simboluri religioase care fac referire la confesiunea lor. Potrivit lui Goldschmidt, zeci de mii de evrei au parasit deja Franta si Belgia, iar numarul celor care pleaca continua sa creasca.

UE risca sa devina un experiment esuat

Pentru a remedia aceasta stare de fapt, rabinul a estimat ca trebuie sa se intensifice eforturile ce vizeaza integrarea emigrantilor in societatea europeana si o mai buna initiere a lor in sistemul de valori europene. ”Daca situatia actuala nu se schimba, Uniunea Europeana risca sa devina un experiment esuat”, a avertizat marele rabin. ”Daca facem un salt (imaginar) inainte cu 30 de ani, ce vom vedea? O Europa divizata, condusa o parte de Fratii Musulmani si o parte de extrema dreapta?”, s-a intrebat Goldschmidt.

Atac antisemit si la Moscova

Ministerul rus de Interne a anuntat ca a deschis o ancheta dupa ce un intrus a deschis, sambata,  focul cu o arma cu aer comprimat asupra paznicului unei sinagogi din centrul Moscovei. Sambata seara, principalul suspect, Ivan Lebedev, a fost arestat. Lebedev (40 de ani)  a intrat in sinagoga avand intr-o mana un bidon plin cu benzina, amenintand ca va incendia cladirea, potrivit unui purtator de cuvant al ministerului de Interne, Irina Volk. Paznicul a fost impuscat in abdomen si in cap, in timp ce incerca sa-l opreasca pe Lebedev. Mobilul agresiunii acestuia nu este cunoscut dar, la interogatorii, agresorul a declarat ca vroia sa dea foc sinagogii ”pentru rusi”. Incidentul a avut loc in ajunul celebrarii Noului An evreiesc. Marele rabin al Rusiei, Berl Lazar, a declarat ca spera ca acest atac este doar ”un incident izolat”, care nu va perturba ”atmosfera de buna vecinatate intre reprezentantii diferitelor religii si culturi din Rusia”.

author avatar
Tudor Borcea
1.502 afisari

3 COMENTARII

  1. pai daca e exeperimentul vostru, precum MRSO din 1917 cind ati inacercat sa preluati Rusia, dupa care v-ati regrupat pornind cel de al doilea razboi mondial cu exact acelasi scop, preluarea Rusiei, e bine ca esueaza. de la venirea voastra in europa totul s-a intors cu fundul in sus pentru ca niste jegosi, precum engels, stabilesc ei cine si cine nu e revolutionar si cine are drept sa existe si cine nu… accesul vostru in sfere de decizie ale statelor europene este un cancer in metastaza. voi sinteti cei care ati produs acest cancer.

  2. rolul razboaielor in lume nu a fost decit preluarea de catre sionism a 2 state: SUA si Rusia. SUA a fost preluata mai ales dupa 1913 dupa crearea FED, Rusia pentru o scurta perioada de timp, de la gorbaciov la eltsin. Mai ales dupa ce Putin a preluat puterea, intelegind jocul, fiind din zona informatiilor, ati inceput sa dati din colt in colt. Putin va fi sfirsitul vostru. Europa trebuie sa inteleaga si sa se alature lui Putin daca se doreste pacea de la Atlantic (fara Anglia) la Pacific. Este in joc existenta rasei albe!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger