AcasăNewsEvreii britanici se fac germani de teama Brexit

Evreii britanici se fac germani de teama Brexit

Simon Wallfish protestand prin muzica in fata Parlamentului Britanic

Stranepot al unor evrei germani ucisi de nazisti in timpul Holocaustului, britanicul Simon Wallfish a decis sa obtina cetatenie germana in perspectiva divortului Regatului Unit de UE. Departe de a fi singurul.

Simon Wallfish protestand prin muzica in fata Parlamentului Britanic

Cantaret de opera si violoncelist, Simon Wallfish a facut recurs la o lege germana care autorizeaza evreilor sa-si recupereze cetatenia pierduta, ca reparatie pentru crimele naziste. Un demers care-i permite sa-si pastreze cetatenia europeana in ciuda Brexit. ”Am ales sa ma folosesc de o tragedie familiala ca sa asigur viitorul familiei mele”, a declarat Wallfish (36 de ani), tata a doi copii. Aproximativ 70.000 de evrei au parasit regiunile din Europa ocupate de nazisti cu destinatia Marea Britanie,  in timpul  celui de-al doilea razboi mondial. Astazi, un numar crescut al urmasilor lor apeleaza la o clauza din Constitutia germana care le permite redobandirea cetateniei germane de care au fost deposedati de catre cel de-al Treilea Reich din motive politice, rasiale sau religioase. Numele evreilor deposedati de cetatenie germana au fost inscrise de nazisti in Reich-Gesetzblatt (Gazeta legilor Reich-ului), document care lista persoanele ”daunatoare” statului national-socialist.

Cresteri ale agresiunilor antisemite

Un numar surprinzator de cereri pentru cetatenie germanaa fost inregistrat dupa referendumul privind Brexit, in special din sanul comunitatii evreiesti. Potrivit cifrelor Berlinului, doar 43 de britanici au depus o cerere de cetatenie germana  in 2015. In 2016, anul votului in favoarea Brexit, numarul a crescut la 648. In 2017, 1667 de persoane au facut acest demers iar in primele noua luni ale anului trecut, 1229 de candidaturi au fost depuse. Aceste cifre, arata observatorii, reflecta succesul eforturilor depuse de Germania pentru a-si asuma trecutul, dar si ingrijorarile a numerosi britanici in fata riscului de a-si pierde cetatenia UE. In plus, referendumul pe tema Brexit din 2016 si batalia amara pro si contra de dupa au scos la iveala frustrarile unui segment intreg al populatiei britanice: cel ramas in urma cresterii economice. In paralel, agresiunile antisemite au crescut de la  52.465 in Anglia si in Tara Galilor, in perioada  2014-2015, la 80.393, in perioada 2016-2017. Pentru rabinul Walter Rotschild din Berlin, ”european nu inseamna ca nu esti loial unei tari, ci ca esti loial mai multor tari in acelasi timp”. Un argument care se aplica acum tuturor cetatenilor britanici care sunt ingrijorati de efectele Brexit si au posibilitatea sa ceara o alta cetatenie.

author avatar
Andrei Coman
161 afisari

3 COMENTARII

  1. Ce isi face poporul cu mana lui Brexit se numeste! Ce inseamna sa te bagi singur in mocirla fara sa fie nevoie de asa ceva si sa-ti faci singur viata grea.
    Experienta amara a Marii Britanii va taia pofta altor tari sa incerce sa iasa din UE.

  2. Cand aude Brexit Putin deschide sampania si borcanul cu caviar. Nigel Farange mai traieste, mai vorbeste? Anglia vrea sa paraseasca UE fara sa plateasca pensia alimentara? Nu se poate nene. Asta au uitat Farange si May sa explice prostimii cand i-au fraierit pe fata sa voteze pentru Brexit la referendum

  3. Imperiul nu da doi bani pe UE si pe orice acord.Daca nu le mai convine ei sunt stapanii lumii fac ce vor,au castigat toate razboaiele i-au batut pe toti.Ca mai iese cate unu pe strada asta e doar material pentru fotografi sa mai surprinda cateva moace.Ei au banii restu sunt doar saraci si neputinciosi in fata lor.Omul in speta nu pot sa zic ca e prost dar mai putin pregatit este : „Am ales sa ma folosesc de o tragedie familiala ca sa asigur viitorul familiei mele”, a declarat Wallfish (36 de ani), tata a doi copii.”Ma intreb eu cum poate sa le asigure viitorul ? A vorbit cu Dumnezeu?Ii fereste cineva de boli de toate problemele care pot aparea intr-o viata de om? Cam asa gandeste lumea civilizata si needucata a Europei.Cand vorbesti de asigurare te bazezi pe ceva,pe ce te bazezi?Pe ce nu-ti apartine de obicei,pe prosperitatea altuia sau mai exact pe imaginea prosperitatii altuia.Putin stiu proverbul,saracia poarta haine frumoase.Asa din pacate au gandit si unii dintre semenii nostri, si-au dus copiii in alte tari si i-au lasat acolo,ca de sunt asigurati acolo.Concret vorbind viitorul nu exista la fel si trecutul.Oamenii astia chiar nu-si dau seama?Promisiunile facute de om sunt in van,numai Dumnezeu a promis si a dat.Restul e praf.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger