AcasăNewsEvoluția acțiunii Transgaz (TGN) în perioada iulie - septembrie 2022

Evoluția acțiunii Transgaz (TGN) în perioada iulie – septembrie 2022

SNTGN Transgaz SA este un actor cheie în sistemul energetic românesc asigurând accesul cetățenilor și companiilor din România la energie sigură, accesibilă și curată. Compania își propune să stimuleze tranziția energetică curată a României, contribuind astfel la atingerea ambițiilor climatice ale țării.

Referitor la investițiile realizate de SNTGN Transgaz SA, aceasta a inaugurat în luna august 2022, tronsonul de conducta Pojorâta – Vatra Dornei, aferent proiectului conductei de transport gaze naturale DN 300/DN 250 Frasin – Câmpulung Moldovenesc – Vatra Dornei. Valoarea lucrărilor de execuție a tronsonului de conductă de transport gaze naturale Pojorâta-Vatra Dornei este de 17.346.413,30 lei fără TVA (echivalent a aproximativ 3,5 milioane Euro).

Această investiție derulată de către Transgaz a permis alimentarea cu gaze naturale a zonei, a populației și instituțiilor, precum și dezvoltarea economică și socială durabilă a zonei. Prin finalizarea tronsonului de conductă Pojorâta – Vatra Dornei a fost creată premisa interconectării sistemului de transport gaze naturale din partea de Nord – Vest a țării (zona de consum Bistrița), cu sistemul de transport gaze naturale din partea de Nord – Est (zona de consum Câmpulung Moldovenesc – Vatra Dornei), definindu-se astfel ca un proiect de importanță națională.

Prin realizarea acestui proiect se contribuie la măsurile de creștere economică, putând fi abordate și o serie de nevoi sociale, într-un areal geografic semnificativ – partea nord-est a țării. În același timp proiectul are impact direct asupra problemelor schimbărilor climatice și protecția mediului, prin reducerea semnificativă a exploatării masei lemnoase din partea de nord a țării, ceea ce semnifică peste două treimi din pădurea existentă la nivel național.

Analizând evoluția acțiunii TGN în perioada iulie – septembrie 2022 se poate observa faptul că în luna iulie prețul de închidere al acesteia a oscilat în jurul valorii de 235 lei/acțiune, ca mai apoi în luna august acesta să înregistreze un maxim al perioadei analizate, de 251,00 lei/acțiune în data de 12.08.2022, pe fondul așteptării investitorilor de publicare a rezultatelor financiare aferente primului semestru al acestui an.

Ulterior, în luna septembrie 2022 pe bursele de pe Wall Street au avut loc cele mai mari scăderi din iunie 2020 încoace, ceea ce a condus la o depreciere generalizată a piețelor europene precum și scăderi în linie și la Bursa de Valori București (BVB).

Totodată, scăderile înregistrate în ultima perioadă a lunii septembrie, au venit și în contextul perspectivei unei recesiuni globale tot mai conturate, pe măsură ce băncile centrale cresc dobânzile și în condițiile în care inflația este mai persistentă decât se estima.

În ceea ce privește acțiunea TGN, aceasta a înregistrat la începutul lunii septembrie 2022 valoarea de 237,50 lei/acțiune, ca mai apoi trendul descendent al acesteia să continue, înregistrând în data de 26.09.2022 un minim al perioadei analizate de 205,50 lei/acțiune.

Ulterior, acțiunile Transgaz s-au apreciat în data de 29.09.2022 cu 9,26%, ajungând la valoarea de 230,00 lei/acțiune pe fondul unor tranzacții în valoare de 2,376 mil. lei, după ce compania a anunțat în data de 28.09.2022 la Bursa de Valori București că administratorii au avizat, în vederea supunerii spre aprobare Adunării Generale Extraordinare a Acționarilor, majorarea capitalului social prin încorporarea rezervelor constituite din profitul net al anilor financiari anteriori în valoare de 1,77 de miliarde de lei. Majorarea ar urma să fie realizată prin emisiunea a 176,6 milioane de acțiuni noi, cu valoarea nominală de 10 lei pe unitate.

Evoluția acțiunii Transgaz comparativ cu cea a indicelui fanion BET și a indicelui energetic BET-NG în perioada iulie – septembrie 2022, este una similară, aceștia înregistrând o evoluție ușor oscilantă în luna iulie, urmată de o creștere în prima parte a lunii august, în care s-au înregistrat și maximele perioadei analizate. Mai apoi, pe fondul climatului internațional nefavorabil începând cu a doua jumătate a lunii august aceștia și-au început trendul preponderent descendent. Astfel, în a doua jumătate a lunii septembrie, indicii au avut scăderi agresive în același climat negativ pentru piețele de acțiuni internaționale, indicele fanion BET care grupează cele mai lichide 20 de titluri de la Bursa de Valori București coborând la cel mai scăzut nivel din martie 2021.

În ceea ce privește capitalizarea bursieră a Transgaz, aceasta a scăzut de la începutul lunii iulie 2022 și până la data de 27 septembrie 2022, urmând ca în data de 29.09.2022 să recupereze diferența și să înregistreze valoarea de 2.707.984.120 lei (547.222.269 euro), respectiv apropiată față de valoarea de 2.731.531.808 lei (552.259.721 euro) înregistrată în data de 01.07.2022.

Director Departament Strategie și Management Corporativ
Ghidiu Elisabeta

 

author avatar
Andrei Coman
186 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger