AcasăNewsEvenimentul anului in televiziune: Ultimul sezon din "Game of Thrones"

Evenimentul anului in televiziune: Ultimul sezon din „Game of Thrones”

Lansarea ultimei serii, cea de-a 8-a, a serialului fantasy „Game of Thrones” (Urzeala tronurilor) a avut loc ieri, pe HBO. In pofida numeroaselor zvonuri conform carora lungimea episoadelor acestei serii va fi similara celei a unui film lungmetraj, de fapt, unele episoade nu vor depaşi nici macar 60 de minute. Cu toate acestea, fanii sunt recunoscatori pentru acest serial fenomen, unul al superlativelor. Ne-a adus dragoni, o ”nunta roşie”, nuditate şi morţi neaşteptate, insa, deşi seria de televiziune ”Game of Thrones” se apropie de final, scenele sale memorabile vor avea un impact de durata in peisajul TV, sunt de parere fanii dar şi experţii.

Super audienta

Cel mai scump, cel mai vizionat, cel mai piratat, cel mai premiat: serialul TV ”Game of Thrones”. Lansat in 2011, serialul ”Game of Thrones”, „GoT” pentru cunoscatori, a sedus de la un sezon la altul din ce in ce mai mulţi telespectatori. In 2014, a devenit serialul HBO cu cea mai mare audienţa, detronand renumita producţie ”The Sopranos ”. Ultimul episod din sezonul al şaptelea a fost urmarit in seara in care a fost difuzat de 16,5 milioane de fani in Statele Unite, un record absolut pentru un serial TV.
Dincolo de Atlantic, episoadele precedentului sezon difuzat au fost vizionate, in medie, de peste 30 de milioane de persoane, potrivit HBO.
Cifre excepţionale sunt inregistrate oriunde este difuzat acest serial. La succesul „Game of Thrones” contribuie şi pirateria online, estimandu-se ca peste 1 miliard de persoane au urmarit in mod ilegal sezonul al şaptelea, stabilind astfel un nou record. Mai multe posturi de televiziune, precum OCS in Franţa şi Sky Atlantic in Regatul Unit, au decis sa il difuzeze simultan cu difuzarea sa in Statele Unite, adica la miezul nopţii.

Buget fara limita

Cel de al optulea sezon este anunţat drept cel mai scump din istoria serialelor TV, cu un buget de 15 milioane de dolari pe episod, respectiv 90 de milioane de dolari pentru cele şase episoade. Pe langa efectele speciale, provocarile generate de amenajarea decorurilor naturale şi onorariile actorilor (peste 1,1 milioane de dolari pe episod pentru cei mai importanţi cinci actori principali), valoarea facturilor a crescut vertiginos, cu atat mai mult cu cat episoadele acestui ultim sezon sunt mai lungi – o ora şi douazeci de minute pentru ultimele trei, durate similare celor ale unor filme de lungmetraj. Doar episodul pilot a costat aproape 10 milioane de dolari in condiţiile in care cel mai scump sezon difuzat, al şaptelea, a costat 100 de milioane de dolari. Investiţia este rentabila, potrivit The New York Times, intrucat franciza „Game of Thrones” a adus anual postului HBO incasari de 1 miliard de dolari. Este, de asemenea, serialul recompensat cu cele mai multe premii Emmy – 47 in total.

Turismul GoT

Cu platouri de filmare in aproximativ treizeci de locaţii din toata lumea, populara saga fantastica a stimulat turismul pe oriunde a trecut – Irlanda de Nord, Islanda sau localitaţile spaniole Osuna şi Girona au asistat la o explozie a numarului de vizitatori, in special datorita circuitelor turistice dedicate, potrivit datelor compilate in cartea ”Game of Thrones décodé”, semnata de Ava Cahen. In ceea ce priveşte oraşul Dubrovnik din Croaţia, capitala fictiva a Westerosului, King’s Landing, care a asistat la un aflux de turişti datorita serialului, autoritaţile au fost nevoite sa impuna un plafon al numarului de vizitatori.

Trendsetter

Prenumele personajelor serialului i-au inspirat pe parinţi. In Regatul Unit, Arya se numara printre primele douazeci de nume date copiilor (343 de copii au primit acest nume in 2017), in timp ce in Statele Unite Khaleesi a intrat in 2014 in top 1.000 cele mai utilizate nume (466 de mici Khaleesi s-au nascut in 2017). Nu doar numele au fost imitate. Unul dintre principalii actori, Peter Dinklage, le-a cerut fanilor sa nu mai cumpere caini din rasa Husky, precum cei utilizaţi in serial, deoarece numarul acestor animale abandonate in adaposturi a explodat. Acesta a crescut cu 700% dupa anul 2011 in Regatul Unit, potrivit asociaţiei pentru protecţia animalelor PETA. (Maria Iordache)
Cine este parintele GoT

Supranumit „Tolkien al Americii”, referire la scriitorul britanic de literatura fantasy de la care a preluat tendinţa de a-şi ucide personajele, George R. R. Martin a devenit celebru la nivel mondial cu ”A Song of Ice and Fire”, saga care a inspirat serialul „Game of Thrones”.

THE 68TH EMMYr AWARDS The 68th Emmy Awards broadcasts live from The Microsoft Theater in Los Angeles Sunday September 18 700 1100 pm EDT400 800 pm PDT on ABC and is hosted by Jimmy Kimmel Image Group LAABC via Getty Images<br >GEORGE RR MARTIN

Odata cu faima mondiala, scriitorul in varsta de 70 de ani, care se afişeaza purtand barba alba, şapca, ochelari şi bretele, a devenit in 2016 al 12-lea cel mai bine platit scriitor, potrivit unui clasament realizat de Forbes. Acest impatimit al istoriei medievala şi al mitologiei, pasionat de Razboiul Rozelor, a vandut peste 85 de milioane de exemplare din seria sa fantastica, tradusa in 47 de limbi. Nascut la 20 septembrie 1948 la Bayonne (New Jersey), George Raymond Richard Martin este fiul unui docher. „Am crescut intr-o locuinţa sociala. Eram saraci (…). Nu mergeam niciodata nicaieri vara. Carţile insa m-au purtat peste tot”, a povestit scriitorul. In copilarie, scria poveşti cu monştri pe care le vindea colegilor in schimbul catorva banuţi, apoi, cand era la liceu, crea poveşti cu supereroi pentru reviste cu tiraj mic. La 13 ani, este marcat de lectura „The Lord of the Rings” de J. R. R. Tolkien: „Dupa moartea lui Gandalf, suspansul se multiplica de o mie de ori intrucat acum, oricine poate muri”. De aici s-a inspirat in tendinţa de „a-şi ucide personajele in mod subit”.

author avatar
Maria Iordache