AcasăOldViorel Hrebenciuc, urmarit penal de DNA in dosarul licentei pentru un post...

Viorel Hrebenciuc, urmarit penal de DNA in dosarul licentei pentru un post TV

Viorel Hrebenciuc

Vicepresedintele Camerei, Viorel Hrebenciuc, a fost pus sub invinuire, joi, in dosarul referitor la licenta unui post de televiziune. DNA il acuza pe deputatul PSD de folosire a influentei ori autoritatii in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, de catre o persoana ce detine o functie de conducere intr-un partid”.

Viorel Hrebenciuc

Hrebenciuc, membru in Comitetul Executiv National al PSD, a fost in aceasta dimineata la sediul DNA, pentru audieri in acest caz. Ulterior, reprezentantii Directiei Nationale Anticoruptie au anuntat ca pe numele deputatului s-a dispus urmarirea penala.

Procurorii DNA au precizat, joi, intr-un comunica faptul ca:

„Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de combatere a infractiunilor conexe infractiunilor de coruptie au dispus efectuarea urmaririi penale fata de:

HREBENCIUC VIOREL, deputat, membru in Comitetul Executiv National al unui partid (organ de conducere si de decizie al partidului), sub aspectul savarsirii infractiunii de folosire a influentei ori autoritatii in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, de catre o persoana ce detine o functie de conducere intr-un partid prev. de art.13 din Legea nr.78/2000

In cauza exista elemente din care rezulta suspiciunea rezonabila ce contureaza urmatoarea stare de fapt:

La cererea unei persoane care, direct sau indirect, prin intermediul membrilor familiei sale sau al apropiatilor, controleaza o societate comerciala detinatoare a unui post de televiziune, deputatul Hrebenciuc Viorel s-a implicat nemijlocit in realizarea de demersuri pentru a determina functionari din cadrul Consiliului National al Audiovizualului (C.N.A) ca institutia ce reprezinta singurul organ de reglementare in domeniul audiovizualului sa revina asupra unei decizii prin care a fost retrasa licenta pentru postul de televiziune respectiv. In realizarea acestor demersuri, suspectul Hrebenciuc Viorel s-a folosit de influenta si autoritatea pe care le detine in calitatea sa membru al structurilor de conducere din partidul din care face parte – membru al Comitetului Executiv National, organul de conducere si de decizie al partidului. Parlamentarul Hrebenciuc Viorel este membru al Biroului Permanent al Camerei Deputatilor, functie care ii confera automat calitatea de membru al organului central de conducere si de decizie al partidului – Comitetului Executiv National.

Prin actiunea sa de punere in aplicare a influentei, a autoritatii, exercitata de parlamentarul Hrebenciuc Viorel, s-a cauzat o tulburare insemnata si efectiva a activitatii CNA, prin exercitarea necorespunzatoare a atributiilor de serviciu si incalcarea dispozitiilor legale din domeniul audiovizual, ceea ce a permis functionarea in continuare a unui post de televiziune caruia ii fusese retrasa in mod corect licenta. Acest lucru i-a afectat implicit si pe ceilalti operatori de televiziune, atat sub aspectul concurentei neloiale, cat si al increderii in corectitudinea desfasurarii activitatii de catre singurul organism abilitat sa monitorizeze domeniul audiovizual si sa aplice legislatia specifica.

Precizam ca, initial, la data de 17.09.2013, C.N.A. a decis, cu o majoritate de 7 la 4 (11 membri CNA prezenti), retragerea licentei audiovizuale pentru postul TV in cauza. Motivul retragerii licentei a fost incalcarea dispozitiile art.57 alin.1 lit. b teza 2 din Legea nr.504/2002 a audiovizualului, in sensul ca postul TV respectiv a incetat sa difuzeze serviciul de programe pentru care i s-a acordat licenta audiovizuala mai mult de 96 de ore pentru orice motive imputabile titularului, singura sanctiune prevazuta de lege intr-o asemenea situatie fiind retragerea licentei.

Dupa numai doua saptamani, la data de 01.10.2013, C.N.A. a revocat decizia anterioara (6 voturi pentru si 4 voturi impotriva, din 10 membri prezenti), precizandu-se doar ca argumentele continute in contestatia depusa de postul TV au fost admise, fara a se mai realiza o analiza tehnica sau sa se tina cont daca exista un punct de vedere al specialistilor din cadrul CNA care sa constate daca sustinerile din contestatie sunt temeinice si legale.

Din analiza materialelor existente la dosar, s-a stabilit ca, urmare a demersurilor mentionate anterior, in mod nejustificat, 3 dintre membrii CNA care, la sedinta anterioara votasera pentru retragerea licentei postului TV, in sedinta din 01.10.2013, au votat in favoarea postului TV, desi situatia de fapt nu s-a schimbat, fara a se fi intocmit vreun document de natura tehnica in cadrul institutiei pentru a se verifica argumentele sustinute in respectiva contestatie.

La data de 4 septembrie 2014, persoanei sus mentionate i s-au adus la cunostinta calitatea de suspect si acuzatiile, in conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedura penala.

In cauza se efectueaza acte de urmarire penala si fata de alte persoane”, precizeaza DNA.

author avatar
eNational
155 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger