AcasăOldViorel Hrebenciuc, retinut pentru 24 de ore in Dosarul retrocedarilor

Viorel Hrebenciuc, retinut pentru 24 de ore in Dosarul retrocedarilor

Viorel Hrebenciuc

Fostul deputat a fost retinut pentru 24 de ore, de catre procurorii anticoruptie, in Dosarul retrocedarilor. Masura a fost luata marti, la cateva ore dupa ce social-democratul a ajuns la sediul DNA Brasov, unde fusese citat.

Viorel Hrebenciuc

Fostul parlamentar a fost retinut de DNA, pentru 24 de ore, in jurul orei13. De altfel, la intrarea la audieri, Viorel Hrebenciuc spunea ca se asteapta sa fie retinut, insa spunea ca nu se teme si ca este pregatit pentru ce urmeaza.

Va prezentam, integral, comunicatul DNA:

„Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul teritorial Brasov au dispus punerea in miscare a actiunii penale si retinerea pentru 24 de ore, incepand de la data de 28 octombrie 2014, ora 13:30, pana la data de 29 octombrie 2014, ora 13:30, a inculpatului HREBENCIUC VIOREL, in sarcina caruia s-au retinut infractiunile concurente de:

– constituire a unui grup infractional organizat,

– trafic de influenta,

– instigare la folosirea influentei de catre o persoana care indeplineste o functie de conducere intr-un partid in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite,

– spalare a banilor,

– cumparare de influenta,

– folosire a influentei in scopul obtinerii de foloase necuvenite.

Din ordonanta de retinere intocmita de procurori a reiesit ca, in cauza, exista date si probe din care rezulta suspiciunea rezonabila care contureaza urmatoarea stare de fapt:

– incepand cu luna aprilie 2013 si pana in prezent, inculpatul Hrebenciuc Viorel impreuna cu inculpatii Adam Ioan, Paltin Gheorghe Sturdza si Bengescu Dan Costin, a constituit si coordonat un grup (la care au aderat/sprijinit ulterior si alte persoane), ce urmarea sa obtina venituri prin oferire de mita, cumparare de influenta sau folosirea nelegala a influentei (art. 13 din Legea nr. 78/2000) cu scopul de a urgenta punerea in posesie si eliberarea titlului de proprietate precum si o cat mai rapida vanzare a terenului forestier in suprafata de 43.227 ha dobandit prin hotararea judecatoreasca nr. 231/R/2012 a Tribunalului Covasna;

– in luna aprilie 2013, inculpatul Hrebenciuc Viorel impreuna cu Bengescu Dan Costin, le-a promis inculpatilor Adam Ioan si Sturdza Paltin Gheorghe ca-i va determina pe functionarii publici cu atributii de punere in posesie si de eliberare a titlului de proprietate privind terenul forestier in suprafata de 43.227 ha (din cadrul Comisiei Judetene de Fond Funciar Bacau, Directiei Silvice Bacau, Comisiilor locale de Fond Funciar Asau, Dofteana, Brusturoasa, Palanca, OCPI Bacau, ITRSV Suceava, ROMSILVA etc.) sa urgenteze indeplinirea actelor ce intra in atributiile lor de serviciu sau sa indeplineasca acte contrare acestor indatoriri (ex. sa nu se formuleze plangeri in instanta impotriva deciziilor Comisiei judetene de fond funciar Bacau), acceptand de la acestia promisiunea de bani sau alte foloase;

– incepand din anul 2013, inculpatul Hrebenciuc Viorel i-a solicitat suspectului Sirbu Ilie, care indeplineste o functie de conducere intr-un partid politic, sa-i transmita mesaje obligatorii lui Craciunescu Adam, directorul general al Romsilva, membru in cadrul aceluiasi partid politic, referitoare la modul in care institutia condusa de acesta din urma trebuie sa se comporte in legatura cu punerea in posesie, eliberarea titlului de proprietate si litigiile juridice aferente reconstituirii dreptului de proprietate asupra suprafetei de 43.277 ha padure situata pe Valea Trotusului, in acest fel obtinandu-se foloase necuvenite de catre inculpatul Paltin Gheorghe Sturdza;

– incepand cu data de 19 aprilie 2013, inculpatul Hrebenciuc Viorel, in baza unei intelegeri prealabile cu inculpatii Bengescu Dan Costin, Hrebenciuc Andrei si suspectii Mergeani Nicolae si Prodan Victor Adrian, a determinat-o pe suspecta Dragoi Carmen Elisabeta, administrator al SC RESEDINTA VARSTNICILOR SRL, sa incheie, in data de 01 iulie 2013, un contract cu inculpatul Paltin Gheorghe Sturdza, prin care societatea a dobandit calitatea de promitent cumparator alaturi de Bengescu Dan Sorin pentru suprafata de 43.277 ha, dobandita prin decizia civila nr. 231/R/2012 a Tribunalului Covasna, la pretul de 2500 de euro/ha.

SC RESEDINTA VARSTNICILOR SRL are ca asociat unic pe MAJURA LIMITED ( cu sediu social in Cipru), persoana juridica cipriota controlata de catre HREBENCIUC ANDREI .

Incheind promisiunea de vanzare cumparare a terenului de 43.277ha cu inculpatul Paltin Gheorghe Sturdza prin persoane interpuse (Resedinta Varstnicilor SRL –controlata de Hrebenciuc Andrei), Hrebenciuc Viorel a disimulat adevarata provenienta a folosului primit in schimbul influentei sale. Folosul efectiv al lui Hrebenciuc Viorel consta in dobandirea anumitor drepturi evaluabile in bani din incheierea contractului cu Paltin Gheorghe Sturdza (ex. Varga Ioan Gheorghe a vandut aceleasi drepturi cu suma de 12.000.000 Euro).

De asemenea, toate persoanele implicate (Hrebenciuc Andrei, Paltin Gheorghe Sturdza, Bengescu Dan Costin, Adam Ioan) cunosteau faptul ca s-a stabilit un pret mult mai mic decat cel real, deoarece diferenta de pret ce urma sa fie obtinuta din vanzarea padurii reprezenta folosul inculpatilor Hrebenciuc Viorel si Bengescu Dan Costin, in schimbul exercitarii de influente fata de functionarii cu atributii privind punerea in executare a deciziei nr. 231/R/2012;

– la data de 17.10.2014 inculpatul Viorel Hrebenciuc, lider al grupului parlamentar al unui partid din Camera Deputatilor, membru al Comitetului Executiv National al acelui partid si vicepresedinte al Camerei Deputatilor, la data faptelor, si-a folosit influenta fata de suspectul Sova Dan, membru al aceluiasi partid politic, in scopul de a-l determina sa initieze o propunere legislativa privind amnistia si gratierea unor pedepse. Scopul demersului era acela de a evita executarea unei eventuale pedepse aplicate unui membru reprezentativ al partidului (care fusese condamnat nedefinitiv in prima instanta pentru luare de mita, la pedeapsa inchisorii) si pentru a evita ca o eventuala condamnare a sa sa fie pusa in executare.

Demersul a fost acceptat de catre suspectul Dan Sova care a afirmat ca este obligatorie adoptarea acestei propuneri legislative. Totodata suspectul a acceptat promisiunea lui Viorel Hrebenciuc ca il va sprijini sa obtina functia de presedinte al unui partid politic, in dauna celorlalti contracandidati, pentru a-l determina pe ministrul Justitiei sa initieze un proiect de lege avand ca obiect abrogarea art. 13 din Legea nr. 78/2000.

Avand in vedere ca inculpatul Viorel Hrebenciuc este acuzat in doua dosare penale sub aspectul savarsirii unor infractiuni prevazute de art. 13 din Legea nr. 78/2000, proiectul l-ar fi vizat in mod nemijlocit, impiedicand tragerea sa la raspundere penala.

Din ordonanta de retinere intocmita de procurori a reiesit ca, s-a impus luarea masurii retinerii fata de HREBENCIUC VIOREL, deoarece, in cauza s-a constatat ca exista probe din care rezulta suspiciunea rezonabila ca:

– inculpatul a savarsit infractiunile care s-au retinut in sarcina sa,

– masura retinerii este necesara in scopul asigurarii bunei desfasurari a procesului penal, al impiedicarii sustragerii suspectului de la urmarirea penala,

– nu exista nicio cauza care impiedica punerea in miscare si exercitarea actiunii penale,

– masura retinerii este proportionala cu gravitatea acuzatiei adusa acestuia.

Inculpatului HREBENCIUC VIOREL i s-au adus la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile, in conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedura penala.

Dosarul va fi inaintat la data de 28 octombrie 2014, inaltei Curti de Casatie si Justitie, cu propunere de arestare preventiva pe 30 zile.

Facem precizarea ca punerea in miscare a actiunii penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, activitate care nu poate, in nici o situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie”.

Masura a fost luata de DNA la o zi dupa ce planul Camerei Deputatilor a luat act de decizia lui Hrebenciuc de a demisiona din Parlament, hotarare anuntata de social-democrat in cursul saptamanii trecute, ca urmare a cercetarii sale, de catre procurorii anticoruptie, in doua noi dosare, printre ele si cel in legatura cu retrocedarea de paduri.

Citeste si: Hrebenciuc sustine ca se asteapta sa fie retinut: Nu-mi este frica. DNA-ul nu este o sperietoare

 

110 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger